Korn var egypternes vigtigste fødevare og blev især brugt til at lave masser af brød og øl.

© Shutterstock

Hvad spiste egypterne i oldtiden?

Hvilke fødevarer indtog oldtidens egyptere?

15. februar 2016

Egypterne spiste vegetarisk og korn

Vægmalerier fra oldtiden afbilder ofte egypterne i gang med at fiske eller jage, men retsmedicinske undersøgelser viser, at egypterne overvejende spiste vegetarisk.

Isotop-analyser foretaget af et fransk forskerhold på mumier fra år 3500 f.Kr. til 600 e.Kr. viser, at egypterne i store træk levede af hvede og byg. Kornet – især hvedearten emmer – blev lavet til brød, som alle egyptere spiste enorme mængder af.

Oltidens Egypten havde et stort ølforbrug 

Brødet blev ofte nydt sammen med løg eller andre grøntsager og skyllet ned med øl. Det tykke og grumsede øl blev brygget i samme rum som brødet, fordi rester af brød blev brugt til gæringen.

Ølforbruget var stort i oldtidens Egypten, eftersom de fleste af faraoens undersåtter ikke havde adgang til rent vand. Historikerne vurderer, at øl også var en vigtig kilde til protein og mineraler.

Pyramide-arbejdere måtte spise kød

Kød og fisk blev kun sjældent serveret hos de jævne egyptere. Undtaget fra denne vegetariske livsstil var de omkring 10.000 arbejdere, som byggede pyramiderne.

Arkæologiske fund viser, at hver arbejder dagligt fik udleveret mindst 200 g okse-, lamme- eller gedekød.

Måske er du interesseret i...

Læs også