De mange guldmønter var skjult i en lille krukke, som var gravet ned i sandet.

Kostbar ridder-skat udgravet

Værdifuld skat med guldmønter fundet i Johannitterborg i Israel.

Arkæologer kan fejre fundet af en af de største guldskatte nogensinde i Israel. Hele 108 guldmønter med en samlet vægt på ca. 400 g blev høsten af forskernes udgravninger i ruinbyen Arsuf godt 15 km fra Tel Aviv. Mønterne blev udgravet i resterne af en gammel borg, som midt i 1200-tallet tilhørte Johanniterridderne, og de er formentlig blevet gravet ned af en ridder, som ville hente dem senere, vurderer arkæologerne.

“Det er et sjældent fund, for vi har hidtil ikke fundet særligt meget af det guld, som korsridderne sendte i omløb”, forklarer udgravningsleder Oren Tal fra Tel Aviv Universitet.

Ridder gemte sin skat

Borgen i Arsuf var et strategisk vigtigt fæstningsværk i de religionskrige, der hærgede området i 1100- og 1200-tallet. Bl.a. besejrede den engelske kong Richard Løvehjerte sin muslimske rival Saladin her i 1191. Godt 75 år senere vendte muslimerne dog tilbage og belejrede Arsuf. Under angrebet trak korsridderne sig tilbage til byens store borg – hvor en af dem gemte sin store guldskat.

Nogle af mønterne stammer fra 1000-tallet og er slået i Egypten. Ifølge Tal kan mønterne give historikerne vigtig viden om, hvordan penge bevægede sig rundt i datidens Mellemøsten.

Måske er du interesseret i...

Læs også