Forskerne mener, at den specielle mønt blev brugt til at betale for­ bordelbesøg.

Romersk sex-mønt fundet ved Themsen

Den 2.000 år gamle mønt kan ifølge forskerne have fungeret som polet til et bordel, så udenlandske prostituerede ikke var i tvivl om kundens ønsker.

En britisk amatørarkæolog har gjort et usædvanligt fund på bredden af Themsen i London: en lille, romersk bronzemønt med et elskovsdyrkende par på den ene side og tallet 14 på den anden.

Mønten stammer ifølge eksperterne fra omkring Kristi fødsel, og forskerne tror, at mønten har fungeret som en polet til et bordel. Tallet på bagsiden af mønten er den pris, som kunden har betalt for poletten.

Ifølge kurator Caroline McDonald fra Museum of London er fundet det første af sin art i England, mens lignende mønter før er fundet andre steder i det tidligere romerske imperium.

Forskerne gætter på, at afbildningen skulle gøre det lettere for udenlandske prostituerede at forstå, hvilken service kunden ønskede. En anden teori er, at poletterne skulle sikre, at de prostituerede, der som regel var slaver, ikke stak kundernes penge i egen lomme i stedet for at give dem til deres ejer.

Prostitution var udbredt over hele det romerske imperium, og sexslave-ejere betalte skat som alle andre.


Tidligere fund

Da den britiske amatørarkæolog Bob Dix læste om fundet af en mønt med en elskovsscene på, gik han straks sine skuffer igennem. For få år siden fandt han nemlig en lignende­ mønt i sin baghave i byen Pylle nær Bristol.

Modsat mønten fra London er Dix' mønt dog ifølge forskerne sandsynligvis­ et halssmykke.

Måske er du interesseret i...

Læs også