Sex-orgier var god latin i Rom

Sex i Rom: Udgravningerne i Pompeji afslørede så meget erotisk kunst, at byen blev stemplet som lastens hule. Ny forskning viser, at billederne ikke var noget særsyn. Tværtimod. Alle romere dekorerede væggene med saftig kunst og lykkepenisser.

Da arkæologerne fandt denne fresko i en villa i Pompeji, stemplede de huset som et bordel. Ny forskning viser imidlertid, at enhver romer med respekt for sig selv havde erotik på væggen.
akg/scanpix
Da arkæologerne fandt denne fresko i en villa i Pompeji, stemplede de huset som et bordel. Ny forskning viser imidlertid, at enhver romer med respekt for sig selv havde erotik på væggen.

Romerne elskede sex, og det var hverken udtryk for dårlig smag eller manglende stil at have stærkt erotisk kunst hængende hjemme. Tværtimod. Respektable borgere havde som det mest naturlige storslåede vægmalerier med sexscener i hjemmet. Ifølge digteren Ovid besad bl.a. kejser Augustus, der havde udråbt sig selv til moralens vogter i Rom, erotiske malerier i sit hjem: “I dit hus – på samme måde som fremstillinger af berømte mænd – findes også et billede, som viser forskellige typer samleje og seksuelle stillinger”, skrev digteren.

I den villa ved Tiber-floden i Rom, hvor Augustus’ datter, Julia, og hendes mand menes at have boet, har arkæologer fundet en hel serie erotiske vægmalerier. Og andre af samfundets støtter investerede også gladeligt i den udfordrende kunst. Skulpturen af Pan og geden har efter alt at dømme tilhørt efterkommerne efter Julius Cæsars­ svigerfar, i hvis villahave i Herculaneum­ den blev fundet.

Men fornøjelsen var ikke forbeholdt de rige. Over hele det tidligere Romerrige har arkæologer fundet utallige eksempler på billig keramik, olielamper og amuletter, dekoreret med sexscener.

--------

Se billederne: Erotik i Rom

Se det flotte billedgalleri ved at klikke på linket til højre. OBS! Billederne kan virke anstødelige.

Læs mere

Læs meget mere om erotik hos romerne i artiklen "Sex-orgier var god latin". Hent den i PDF ved at klikke på Download-linket nedenfor.

NB! For at få adgang skal du være registreret på bruger på Histories hjemmeside. Det er gratis og tager kun et øjeblik. Du får mulighed for at registrere dig, når du klikker på Download-knappen.

Download filen her

Tilknyttet indhold

Dødskamp i Rom

Nyt blad: Få historien om det hadefulde opgør mellem Cato og Cæsar, der truer med at lægge Romerriget i ruiner.

Få din egen minidrone

Abonnement: Få din helt egen drone, som kan flyve i alle retninger, snurre, rulle og slå kolbøtter. Du får den sammen med 2 nr. af Historie for 49,50,-

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Ville du anbefale Historie til andre?

Om historie: Fortæl hvad du synes og deltag i konkurrencen om flotte præmier.

Tag Diktator-testen

Politikere: Tag Histories test og find ud af, hvilken diktator, du minder mest om.

Skaljakke og 3 numre af Historie: 89,50

Abonnement: Køb 3 numre af Historie og få en nano-skaljakke med i prisen. Spar 910 kr!

Få hele historien om Nazityskland

Abonnement: Få den første dvd i serien 'Nazityskland - Forførelsen af en nation' til 9,50 kr!

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications