Ifølge sagaerne var Jomsborg en stor fæstning med en gigantisk havn, men alle arkæologiske forsøg på at finde rester af den sagnomspundne vikingeborg i Polen, har hidtil været forgæves.

Jomsborg var måske ikke en saga blot

Omkring år 1000 spredte en elitestyrke af vikinger rædsel i Nordeuropa. Jomsvikinger solgte tjenester til højestbydende konge. Hidtil har forskerne kun kendt dem fra islandske sagaer, men nye fund viser, at beretningerne om Jomsborg kan være sande.

4. februar 2015

Jomsborg husede de berygtede vikinger

Ifølge Jomsvikingernes Saga levede vikingerne i Jomsborg – en borg ved udløbet af Oder-floden i Østersøen. Sagaen fortæller, at borgen var stærkt befæstet og beskyttet af katapulter. Borgens havn havde plads til 300 skibe, og indsejlingen var beskyttet af en stærk jernport.

Endnu har arkæologerne ikke fundet spor efter Jomsborg, der kan underbygge sagaens beretninger – selvom udgravninger i det nordvestlige Polen har afsløret, at området var beboet af vikinger.

Arkæologer og historikere strides derfor om, hvorvidt Jomsborg virkelig fandtes - læs hele artiklen om jomsvikingerne fra Histore nr. 3/2015 - download den her.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også