Bondemad gav skæve tænder

Ny forskning viser, at menneskets diæt har haft afgørende betydning for størrelsen på kæben. Det kan forklare, hvorfor mange i dag ikke har plads til alle tænder.

Overgangen fra jæger- til bondesamfund betød, at maden blev kraftigt forarbejdet og derfor også lettere at tygge.
Scanpix/AKG-images
Overgangen fra jæger- til bondesamfund betød, at maden blev kraftigt forarbejdet og derfor også lettere at tygge.

Da mennesket for 10.000 år siden overgik fra jæger- til bondesamfund, var vejen for den moderne civilisation banet. Ifølge et nyt forskningsprojekt fik overgangen imidlertid uforudsete konsekvenser.

Bondesamfundets forarbejdede mad var lettere at tygge, og det bevirkede over tid, at menneskekæben langsomt blev kortere – så kort, at vores tænder i dag ofte er nødt til at slås om pladsen.

"Under opvæksten vil mængden af det, du tygger, samt det tryk, dine tyggemuskler og knoglerne udsættes for, bestemme, hvordan underkæben vokser”, siger Noreen von Cramon-Taubadel fra University of Kent.

Antropologen undersøgte over 300 kranier fra 11 forskellige forhistoriske folkeslag og fandt ud af, at menneskekæben blev kortere og bredere, da vi gik over til at dyrke og spise afgrøder
Undersøgelsen stemmer godt overens med tidligere undersøgelser, som har vist, at dyr, som lever i fangenskab og spiser forarbejdet mad, også udvikler mindre kæber end deres vilde artsfæller.

75-året for besættelsen

Nyt blad: I årets 6. udgave af HISTORIE markerer vi 75-året for besættelsen af Danmark og Norge - 26 siders tema.

Få et sæt Bluetooth-hovedtelefoner

Abonnement: Bestil to numre af HISTORIE, og få et par lækre trådløse hovedtelefoner med. I alt kun 49,50 + porto og eksp.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications