Guide: Bibelens Jerusalem

Tusinder af kristne, jødiske og muslimske pilgrimme valfarter hvert år til samme by, Jerusalem. Den Hellige Stad er hellig for dem alle og har været det så længe, at bibel- og byhistorie er smeltet sammen. Print vores guide til Jerusalem eller prøv den interaktive tur med Google Earth.

Ved Grædemuren sørger ortodokse jøder over tabet af Salomons Tempel, der ­ifølge Bibelen rummede Pagtens Ark.
Sebastian Relster
Ved Grædemuren sørger ortodokse jøder over tabet af Salomons Tempel, der ­ifølge Bibelen rummede Pagtens Ark.

Hver dag udspiller forunderlige scener sig i Jerusalem, som ikke kan opleves i andre byer. Grupper af kristne pilgrimme beder fællesbøn på stedet, hvor et marmorskilt fortæller, at Jesus faldt med korset. Mellem dem zigzagger ortodokse jøder med øre-krøller, sort bredskygget hat og lang frakke på deres vej til Grædemuren. Og over dem kalder muezzinen muslimerne til bøn fra minareternes skrattende højtalere.

Jerusalem er Den Hellige Stad for hele tre verdensreligioner, og koncentrationen af helligdomme er højere end noget andet sted: Jesus' grav, Tempelbjerget, Grædemuren... De mange religiøse udflugtsmål er en magnet for pilgrimme og nysgerrige turister, og de labyrintiske gader i den gamle bydel giver genlyd af tungemål fra hele verden.

De troende sameksisterer nogenlunde fredeligt. Men freden er skrøbelig, for ingen andre byers historie er blevet så blodplettet i Guds navn. De tre religioner udspringer af samme tidlige jødedom og bygger i vidt omfang på samme beretninger. Derfor har de også gjort krav på samme helligdomme med en uforsonlig forbitrelse, der har varet i århundreder.

For hver ny erobring er kirker, moskeer og synagoger lagt i ruiner eller tilpasset de nye sejrherrers smag. Og undervejs er bibel- og byhistorie blevet vævet så tæt sammen, at selv koldblodige historikere har svært ved at rede trådene ud, når det mindste arkæologiske fund tages som gidsel i ophedede religiøse diskussioner.

Jerusalem er nok anlagt på klippegrund, men den er bygget på tro. Og en byvandring fører ikke kun den besøgende rundt i en urgammel stad, men også i tre religioners historie.

Spanierne høstede verdens rigdomme

Nyt blad: Stig ombord på de spanske guldflåder, der i 1500-tallet sejlede på en farfuld færd mellem Amerika og kongens skatkammer i Spanien.

Få din egen minidrone

Abonnement: Få din helt egen drone, som kan flyve i alle retninger, snurre, rulle og slå kolbøtter. Du får den sammen med 2 nr. af Historie for 49,50,-

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Ville du anbefale Historie til andre?

Om historie: Fortæl hvad du synes og deltag i konkurrencen om flotte præmier.

Tag Diktator-testen

Politikere: Tag Histories test og find ud af, hvilken diktator, du minder mest om.

Skaljakke og 3 numre af Historie: 89,50

Abonnement: Køb 3 numre af Historie og få en nano-skaljakke med i prisen. Spar 910 kr!

Få hele historien om Nazityskland

Abonnement: Få den første dvd i serien 'Nazityskland - Forførelsen af en nation' til 9,50 kr!

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications