Guide: Bibelens Jerusalem

Tusinder af kristne, jødiske og muslimske pilgrimme valfarter hvert år til samme by, Jerusalem. Den Hellige Stad er hellig for dem alle og har været det så længe, at bibel- og byhistorie er smeltet sammen. Print vores guide til Jerusalem eller prøv den interaktive tur med Google Earth.

Ved Grædemuren sørger ortodokse jøder over tabet af Salomons Tempel, der ­ifølge Bibelen rummede Pagtens Ark.
Sebastian Relster
Ved Grædemuren sørger ortodokse jøder over tabet af Salomons Tempel, der ­ifølge Bibelen rummede Pagtens Ark.

Hver dag udspiller forunderlige scener sig i Jerusalem, som ikke kan opleves i andre byer. Grupper af kristne pilgrimme beder fællesbøn på stedet, hvor et marmorskilt fortæller, at Jesus faldt med korset. Mellem dem zigzagger ortodokse jøder med øre-krøller, sort bredskygget hat og lang frakke på deres vej til Grædemuren. Og over dem kalder muezzinen muslimerne til bøn fra minareternes skrattende højtalere.

Jerusalem er Den Hellige Stad for hele tre verdensreligioner, og koncentrationen af helligdomme er højere end noget andet sted: Jesus' grav, Tempelbjerget, Grædemuren... De mange religiøse udflugtsmål er en magnet for pilgrimme og nysgerrige turister, og de labyrintiske gader i den gamle bydel giver genlyd af tungemål fra hele verden.

De troende sameksisterer nogenlunde fredeligt. Men freden er skrøbelig, for ingen andre byers historie er blevet så blodplettet i Guds navn. De tre religioner udspringer af samme tidlige jødedom og bygger i vidt omfang på samme beretninger. Derfor har de også gjort krav på samme helligdomme med en uforsonlig forbitrelse, der har varet i århundreder.

For hver ny erobring er kirker, moskeer og synagoger lagt i ruiner eller tilpasset de nye sejrherrers smag. Og undervejs er bibel- og byhistorie blevet vævet så tæt sammen, at selv koldblodige historikere har svært ved at rede trådene ud, når det mindste arkæologiske fund tages som gidsel i ophedede religiøse diskussioner.

Jerusalem er nok anlagt på klippegrund, men den er bygget på tro. Og en byvandring fører ikke kun den besøgende rundt i en urgammel stad, men også i tre religioners historie.

Sådan gør du:

 1. For at få det fulde udbytte af den interaktive storbyguide skal du have programmet Google Earth installeret.
  Hent det her
 2. Når du har installeret Google Earth, kan du downloade og installere selve koordinat-filen her fra. Når du har downloadet den, dobbeltklikker du på den. Nu åbner Google Earth automatisk på det rigtige sted.
  Download koordinatfilen her.
 3. Print guiden i PDF her (ca. 1 MB)
 4. Læs mere om Histories guider her.

.

Aktuelt blad: Fra terrorist til lejemorder

Nyt blad: Mød verdens mest frygtede terrorist gennem to årtier, Sjakalen Carlos, oplev Hitlers flaktårne under 2. verdenskrig, og tag med på tur i Roms kulørte natteliv.

Gå på udkig i Historie

Abonnement: Bestil 3 numre af Historie og få en professionel kikkert med i købet til 89,50 kr. Du sparer 961 kr.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

 • De bedste artikler
 • De friskeste, gamle nyheder
 • Ugens quiz

Poll

Få en tablet med Historie

Abonnement: Bestil 9 numre af Historie og få en 7" tablet med i købet til kun 499 kr.

Historiens Højdepunkter

Historie: Få et godt tilbud på den populære bogserie om historiens højdepunkter.

Skaljakke og 3 numre af Historie kun 89,50

Abonnement: Køb 3 numre af Historie og få en nano-skaljakke med i prisen. Spar 910 kr!

Hvad betyder plusset?

Historie: Det lille plus på Histories hjemmeside viser vej til særlig værdifuldt indhold.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications