SS skabte dødsfabrikken Auschwitz

I juni 1940 marcherede tyske soldater ind på en forladt kaserne i det sydvestlige Polen. De næste fire år konstruerede arkitekter, ingeniører og SS-officerer Auschwitz og gjorde det til et af historiens mest grufulde steder.

I juni 1940 skridtede tyske soldater ind på en eksercerplads mellem en række slidte røde kasernebygninger i det sydlige Polen. Kun ni måneder var gået, siden tyskerne havde kastet Europa ud i 2. verdenskrig med angrebet på nabolandet. På rystende kort tid havde den tyske hær besat Danmark, Norge, Holland, Belgien og Frankrig, og alt tegnede til, at Det Tredje Rige snart ville underlægge sig hele Europa.

SS stod i spidsen for Auschwitz

I mellemtiden skulle kaserneområdet i Oswiecim – på tysk kaldet Auschwitz – bruges som koncentrationslejr for regimets polske fjender; intellektuelle, politiske aktivister og præster. Som alle tyske koncentrationslejre kom også Auschwitz til at høre under det nazistiske elitekorps SS, og karriereofficeren Rudolf Höss blev udnævnt til kommandant.

Höss skaber Auschwitz' motto

Den 39-årige oberstløjtnant havde allerede gjort sig bemærket i ledende stillinger i koncentrationslejrene Dachau og Sachsenhausen. Her havde han set, hvordan hårdt arbejde havde en beroligende virkning på fangerne, og som nyudnævnt kommandant besluttede Höss derfor at overføre Dachaus motto "Arbeit Macht Frei" til Auschwitz, hvor ordene – bøjet i jern – kom til at pryde lejrens hovedindgang.

Få mere at vide om Auschwitz

Læs mere om, hvordan Höss' dødsfabrik, Auschwitz, blev et af historiens mest grufulde steder, og som i følge historikere endte med at koste 1,1 millioner mennesker livet:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også