Amerikanskfødte Josephine Baker slog igennem i 1920’ernes Paris, hvor hun blev kendt for sin vovede dans. Hun blev senere den første sorte, kvindelige verdensstjerne.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Josephine Baker hjalp La Résistance

Hemmeligstemplede dokumenter afslører, at Josephine Baker arbejdede for den franske modstandsbevægelse.

10. oktober 2016 af Emrah Sütcü
Historikere har offentliggjort et nyopdaget arkiv med tusindvis af hemmeligstemplede dokumenter, der viser, hvordan den franske modstandsbevægelse – La Résistance – opererede under 2. verdenskrig.

Josephine Baker var helt uselvisk

Arkivet var i årtier hengemt på Vincennes-slottet øst for Paris og indeholder bl.a. rapporter, breve og fotos fra både modstandsbevægelsens agenter, Vichy-styret og de tyske myndigheder.

Blandt dokumenterne er sagsmapper på flere kendisser – som fx sangerinden og danserinden Josephine Baker, der hjalp La Résistance under krigen. En note om Baker fra 1943 fortæller, at “hun udviser stor hengivenhed og er helt uselvisk. Som en venlig og livlig person er hun i stand til at gøre os stor tjeneste”.

Opsnappede fortrolige oplysninger

Baker optrådte under krigen i hele Europa og opsnappede fortrolige oplysninger på ambassader og ved selskaber, som hun videregav til La Résistance. Baker skrev oplysningerne med usynligt blæk på sine nodeark, som hun sendte til Frankrig.

Måske er du interesseret i...

Læs også