Kamikaze-piloternes første selvmordstogt

I oktober 1944 blev over 40 amerikanske skibe ramt af japanske fly fulde af sprængstof. Kamikaze-angrebene var begyndt.

En enkelt japansk kamikaze-pilot udløste en serie af eksplosioner, som sendte hangarskibet St. Lo til bunds i løbet af en halv time.
Russell Wood
En enkelt japansk kamikaze-pilot udløste en serie af eksplosioner, som sendte hangarskibet St. Lo til bunds i løbet af en halv time.

Japan første angreb med kamikaze-fly rystede søfolkene om bord på de skibe, som aktionen ramte.

Den 25. oktober 1944 lå en stor amerikansk flåde i Stillehavet øst for Filippinerne, da japanske Zero-jagere nærmede sig i horisonten. Flyene var tungt lastet med bomber og sprængstof, og til amerikanernes rædsel forsøgte piloterne at styre maskinerne direkte mod skibene. Luftværnsskyts sendte flere af flyene i bølgerne, men andre slap igennem og hamrede ind i de amerikanske fartøjer.

Kamikaze betyder “guddommelig vind” og var betegnelsen for de tyfoner, som i 1200-tallet udslettede mongolske invasionsflåder på vej mod Japan. Nu blev ordet brugt om de selvmords­missioner, som japanske piloter for første gang blev sendt ud på. Flere bølger af kamikaze-piloter kastede deres fly mod de amerikanske skibe ved Filippinerne, og i alt 46 fartøjer blev beskadiget eller sænket.

Bill Simmons var vidne til angrebene, og han beskrev siden, hvad oplevelsen gjorde ved amerikanerne. “Vi troede, at vi nær havde vundet krigen, men da de begyndte med deres kamikaze-angreb, skræmte det livet af os alle sammen. Pludselig var vi ikke den mægtige flåde, som vi gik og bildte os ind”, fortalte Simmons.

Læs meget mere om Japans kamikaze-piloter
• Læs meget mere om de japanske selvmordspiloter i Historie 3/2012.
• Du kan også downloade og læse artiklen i PDF-format NU - det kræver blot at du registrerer dig som bruger på Histories hjemmeside. Det er nemt og det er gratis.
• Log ind og hent artikel her

Tema

Arkiv: 2. verdenskrig

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications