Under krigen mellem Iran og Irak blev begge­ landes oliekilder og omfattende olieindustri yndede bombemål.

Børnesoldater blev stoppet med giftgas

Da Irak i 1980 angreb Iran, udviklede krigen sig til en næsten tro kopi af 1. verdenskrigs helvede med skyttegrave, ætsende giftgas og masseangreb udført af blandt andet børnesoldater.

I otte år udkæmpede Irak og Iran en af Mellemøstens mest brutale og blodige krige. Den blev indledt i 1980, da Iraks diktator, Saddam Hussein, sendte tusinder af tropper ind over grænsen til nabolandet Iran.

Basij-militsen bestod af helt unge drenge

Saddam satsede på en hurtig sejr over de dårligt udrustede iranere, men Irans præstestyre kæmpede hårdnakket imod og skabte den frygtede Basij-milits. Denne bestod primært af fanatiske unge mænd og skoledrenge helt ned til 12-årsalderen.

Giftgas skulle stoppe iranske angreb


Basij-militsen tiltrak titusinder af rekrutter, som uden meget andet end et gevær og et par håndgranater stormede de irakiske stillinger i store bølge-angreb. Det kostede uhyggeligt mange menneskeliv, men tvang irakerne til retræte.

I desperation begyndte irakerne fra 1983 at bombe Basij-militsens soldater med giftgas. Ifølge internationale eksperter nåede irakerne i de fem sidste år af krigen at affyre op imod 100.000 granater med sennepsgas og nervegas. Hvor sennepsgas giver blærer på huden og i lungerne, lammer nervegas nervesystemet.

Ulovlig giftgas stoppede børnesoldater

En stor del af Basij-militsen bestod af skoledrenge, hvoraf de heldige endte på de iranske hospitaler med svidende blærer og ødelagte lunger. Trods det faktum, at brugen af giftgas er forbudt ifølge Geneve-konventionen, valgte stormagterne at vende det blinde øje til. Både USA og Sovjet støttede nemlig Irak.

Se interview med en iransk børnesoldat ved fronten her:


Læs hele artiklen om de iranske børnesoldater fra Historie nr. 17/2014:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også