I Ötzis mavesæk lå rester af forhistorisk tyroler-bacon.

© Shutterstock, Thilo Parg

Ismanden Ötzis sidste måltid var lufttørret bacon

Historiens mest gennem-analyserede mumie trækker igen overskrifter. For forskere har påny gransket Ötzis mavesæk og fundet frem til hans sidste måltid.

10. maj 2017 af Jannik Petersen

Tilbage i 2011 nåede et forskerhold frem til, at ismanden Ötzi, som omkom på grænsen mellem Østrig og Italien for ca. 5.250 år siden, havde spist gedekød en halv time før sin død.

Nu har andre forskere undersøgt gedekødet igen for at finde ud af, hvordan kødet var tilberedt.

Ingen tegn på stegning og kogning  

“Vi har analyseret kødets nanostruktur, og det ser ud, som om han spiste meget fedt tørret kød – sandsynligvis bacon”, udtaler Albert Zink, som er leder af Institut for Mumier og Ismanden i Bolzano, Italien. 

Han forklarer i en pressemeddelelse, at forskerne kunne se, at kødets fibre ikke havde lidt de skader, som stegning og kogning forårsager. 

Undgik råddent kød

Det tyder på, at kødet var enten råt eller lufttørret. Da Ötzi ikke medbragte en jagtbue under sin vandring, kan han ikke have nedlagt dyret undervejs, men har sandsynligvis medbragt kødet hjem­me­fra. 

Råt kød ville hurtigt være rådnet, så for­sker­ne antager, at gedekødet var lufttørret.

Tidligere dna-undersøgelser af kødet viste, at geden var en ibex – en vildtlevende alpestenbuk. 

Lynkursus i Ötzi-forskning

Måske er du interesseret i...

Læs også