Romeren Lukrets var forud for sin tid og beskæftigede sig bl.a. med atomer

Romersk digter inspirerede Einstein, Shakespeare og Darwin

Digteren Lukrets levede i Rom i ca. 100-55 f.Kr. I sine digte beskrev han en verden af atomer, hvor guderne intet havde at sige, og hans nærmest profetiske værker skulle inspirere senere tænkere som Darwin, Shakespeare og Einstein.

Romer tænkte på atomer 2000 år før Einstein

Einstein, Shakespeare og Darwin har én ting til fælles – de er alle inspireret af digteren Lukrets. Den romerske digter beskrev en verden af atomer, som guderne ikke havde nogen indflydelse på. Hans tanker var så kætterske og farlige, at den katolske kirke gemte dem væk i over 1.000 år.

Einstein skrev forordet til Lukrets digte

Da Lukrets værker endelig dukkede op igen i år 1417, tændte de et lys af nysgerrighed og forskertrang, som inspirerede filosoffer, videnskabsmænd og forfattere i de næste mange hundrede år. Blandt Lukrets' beundrere var:


  • Albert Einstein, der læste romerens ord om atomer og skrev forordet til en tysk oversættelse af digtene.
  • William Shakespeare, der citerede Lukrets i flere af sine teaterstykker.
  • Charles Darwin, der blev inspireret af Lukrets' ord om, at naturen konstant eksperimenterer, og skrev sin banebrydende bog om "Arternes oprindelse".
  • Thomas Jefferson, der indføjede Lukrets ord om stræben efter lykken i den amerikanske uafhængighedserklæring.

Bogjæger sikrede Lukrets tanker for Einstein og Darwin

Lukrets bog "De rerum natura" overlevede kun for eftertiden på grund af den modige bogjæger Poggio Bracciolini, der i 1400-tallet fandt bogen på et klosterbibliotek i Tyskland.

Downlad hele artiklen fra Historie 05/2014 og læs om Poggios jagt på Europas glemte bøger.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også