FN vil redde verdensarven, der bliver bombet, smadret og plyndret under kampene i det borgerkrigshærgede Syrien.
© Ria/Polfoto

Jordskælv forsinker kulturbevarende FN-mission i Syrien

Sommerens jordskælv i Italien har forsinket den FN-udpegede specialenhed, der skal redde Syriens kulturarv fra udslettelse.

18. november 2016 af Nanna Apergis
I februar i år besluttede Italien og FN, at FN's fredsbevarende missioner ikke kun skal beskytte mennesker, men også kulturarv.

En gruppe specialuddannede italienske historikere, forskere og soldater blev derfor udpeget, og gruppens første mission skulle gå til Syren for at redde så meget som muligt af den kulturarv, som Islamisk Stat er ved at udslette.

Men nu er holdet blevet forsinket på grund af det jordskælv, der ramte det centrale Italien i august.

LÆS MERE: Krig udsletter Mellemøstens kulturarv

Fortidsminder og historie udgør identitet

Jordskælvet, der målte 6,2 på richterskalaen, truede nemlig med at udslette uerstattelig, italiensk kulturarv.


FN's nye specialenhed blev derfor sendt til den italienske by Amatrice, hvor det indtil videre er lykkedes at redde 900 kulturarvsgenstande ud af ruinerne.

"Vores folk er trænede til at klare alle former for krisesituationer. De mennesker, der har mistet alting i alt fra krig til jordskælv, skal ikke også miste deres fortidsminder og historie, som udgør deres identitet," siger Fabrizio Parrulli, der er chef for afdelingen for beskyttelse af kulturarv under det italienske militær.

LÆS MERE: Gravrøverier truer Egyptens fortidsminder

Blå hjelme

Specialenheden, der ligesom resten af FN's fredsbevarende styrker er iført blå hjelme på missioner, er uddannet til at beskytte kulturarv i højrisiko-områder, forhindre plyndringer og til at stoppe ulovligt salg af stjålne genstande.

Det vides endnu ikke, hvornår holdet kan sendes til Syrien.

Måske er du interesseret i...

Læs også