Dracula – den frygtede blodsugende adelsmand – blev undfanget i den stadigt eksisterende Villa Diodati i Schweiz for knap 200 år siden.

Dracula og Frankenstein kom til verden samme nat

Et vulkanudbrud, et uvejr og en skrivekonkurrence mellem Englands mest berømte digtere, Byron og Shelley – plus to af deres venner – skabte i 1816 en litterær sensation.

I april 1815 skete det værste vulkanudbrud i historisk tid. Tambora-vulkanen på øen Sumbawa i Indonesien eksploderede og dræbte 80.000 mennesker. En 40 km høj askesky, indeholdende 200 mio. tons svovldioxid, skød op i stratosfæren og blokerede for Solens stråler. På hele jordkloden gik vejret amok, og 1816 blev et år uden sommer.

Tilfældigvis havde de to digtere Byron og Shelley og to af deres venner valgt at holde sommerferien ved Genevesøen denne sommer. Men eftersom vejret var så dårligt, slog briterne tiden ihjel ved at skrive gyserhistorier til hinanden. To af de figurer, som dukkede op i de uhyggelige fortællinger for første gang, var Dracula og Frankensteins monster. To monstre, som senere skulle blive udødelige gyserklassikere.

Dracula blev siden trykt i oplag efter oplag og grundlagde en helt ny genre i litteraturen – vampyrromanen, mens Frankenstein først blev lunkent modtaget, men senere anerkendt som et mesterværk.

Tilmeld dig som bruger på historienet.dk, og læs hele den fantastiske historie om Draculas og Frankensteins monsters fødsel.

Måske er du interesseret i...

Læs også