Amerikanske soldater inspicerer vundet tysk stilling i Hürtgenwald

Ardenneroffensiven

21.-25. september med militærhistorisk ekspertrejseleder.

31. marts 2016

Kr. 5.895,- Pr person i delt dobbeltværelse

• Enkeltværelses tillæg kr. 1.400

KØB REJSEN HER

Rejsens største oplevelser:

Ordensborgen Vogelsang, Hürtgenwald, Malmedy massakren, Peipers rute under Ardennerangrebet, Bastogne, 101. Airbornes stillinger, E-kompagniets skyttehuller i skoven ved Bastogne, Pattons grav, Patton museet og Luxembourgs militærhistoriske museum.

Denne rejse går til området, hvor Ardenneroffensiven i december 1944 og januar 1945 fandt sted. Offensiven var Hitlers sidste forsøg på at tage initiativet i krigen. Angrebet kom som en overraskelse og gav en vis succes i begyndelsen, men efterhånden som dagene gik, fik de allierede overtaget og tyskerne måtte trække sig tilbage.

Vi skal se på opmarchområderne og angrebsvejende, hvor hårde kampe fandt sted. Vi skal besøge steder, som sidenhen er blevet berømte eller berygtede: Malmedy, hvor tyskerne myrdede mange amerikanske krigsfanger, Le Gleize, hvor Obersturmbannführer Peipers kampgruppe måtte give op og sprænge kampvogne og lastbiler samt Bastogne, som det ikke lykkedes tyskerne at erobre. Det var her, amerikanske 101. Airborne ydede en stor indsats.

Ud over steder med tilknytning til Ardenneroffensiven skal vi også se rester af tyskernes Vestvold, Ordensborgen Vogelsang og U-bådsbunkeren Valentin ved Bremen.

Tyske soldater under Adenneroffensiven 

Dagsprogram:

1. dag: Afgang Danmark. Vestvold og Hürtgenwald

Afgang fra Aalborg kl. 4.00, Aarhus kl. 5.45, Fredericia kl. 7.15 (tog fra Sjælland/Fyn ankommer kl. 7.06, bussen afventer evt. sen togankomst). Opsamling ved byerne langs motorvejen til grænsen. Under turen gennem Tyskland fortælles om årsagerne til bygningen af Vestvolden, Ardenneroffensivens baggrund og forløb og om Luxembourg under 2. Verdenskrig. Der udleveres supplerende materiale og vises filmoptagelser fra kampene. Sidst på eftermiddagen når vi området syd for Aachen, hvor vi ser nogle af resterne af Vestvolden, der skulle være det tyske svar på Frankrigs Maginotlinje. Der er ikke meget tilbage. Området var opmarchområde både ved overfaldet på Belgien og Luxembourg i maj 1940 og 4 år senere for Ardenneroffensiven. Vestvolden indgik også i forsvaret af Tyskland efter Ardenneroffensiven. Inden vi kører til vort hotel, besøger vi et område, hvor nogle af de hårdeste kampe fandt sted i efteråret 1944; Hürtgenwald. Under amerikanernes forsøg på at trænge frem til Rhinen havde de over 30.000 faldne. Et antal på størrelse med tabene i Normandiet. Ernest Hemingway, der var krigsreporter i området, sammenlignede det efterfølgende med slaget ved Passchendaele i 1. Verdenskrig. Vi overnatter på et hotel i området.

2. dag: Vogelsang, Malmedy og Le Gleize

Vi begynder dagen med at besøge et af de største tilbageværende, intakte byggerier fra nazitiden; Ordensburg Vogelsang. Det er et af de mest forbavsende og karakteristiske bygningsværker fra nazitiden. Vogelsang blev mellem 1936 og 1939 anvendt til skole for kommende nationalsocialistiske ledere. Hele området blev overtaget af de belgiske besættelsestropper i 1946 og var militært område uden offentlig adgang. I 2006 blev området åbnet for offentligheden. Vi får en rundvisning på dele af det enorme område, og vi ser mange af de intakte bygninger i umiskendelig naziarkitektur. Herfra kører vi sydpå til udgangspunktet for Kampgruppe Peiper, der skulle være spydspidsen i angrebet i december 1944. Vi følger angrebsruten vestpå. Vi besøger museet ved Malmedy, hvor tyskerne nedskød 92 amerikanske krigsfanger. Vi passerer Stavelot, hvor det lykkedes snarrådige amerikanske vagter at sætte ild ti l et stort brændstofdepot, lige inden tyskerne ankom. Vi kører også ad den snævre vej, hvor Peiper forsøgte at komme vestpå, men blev stoppet ved en mindre bro, som var blevet sprængt af amerikanerne, umiddelbart inden han nåede frem. Det bevirkede, at Kampgruppe Peiper løb tør for brændstof og måtte sprænge sine kampvogne og køretøjer den 24. december, hvorefter de til fods gik tilbage ti l Tyskland. Vi gør et kort holdt ved broen, og vi besøger museet i Le Gleize, som har en af de eneste tilbageværende Königstiger-kampvogne udstillet, inden vi fortsætter til vort overnatningshotel.

KØB REJSEN HER

3. dag: Bastogne og kampene omkring

Dagen begynder i området nord og vest for Bastogne. Her ser vi nogle af de steder, hvor der blev kæmpet bl.a. af den 101. Airborne, som det er skildret i bogen og TV-serien ”Band of brothers” (Kammerater i krig). Vi finder også de skyttehuller, som blev gravet af Easykompagniet, og som stadig findes i skoven udenfor byen. Vi ser flere steder, der var centrale i kampene om Bastogne, og vi besøger byens museum og det store amerikanske mindesmærke i nærheden. Derefter besøger vi byen, hvor vi overnatter.

4. dag: Pattonmuseet og Det Nationale Militærmuseum i Diekirch

Vi kører sydpå til Luxembourg. Her ser vi Sandweiler-kirkegården, hvor General Patton ligger begravet sammen med mange af de amerikanere, der faldt under Ardenneroffensiven og offensiven i foråret 1945. Vi besøger også den tyske kirkegård i nærheden. Herfra kører vi til Ettenbruck, hvor vi skal se Patton-museet og derefter til Diekirch for at se Luxembourgs nationale militærhistoriske museum. Vest for Diekirch vil vi i terrænet finde nogle af de steder, hvor der blev kæmpet i december 44 og januar 45. Herfra går det nordpå gennem Tyskland til vort overnatningshotel.

5. dag: Valentinbunkeren og hjemrejse

På hjemturen besøger vi den store intakte u-bådsbunker, Valentinbunkeren, ved Weser-floden i nærheden af Bremen, bygget under 2. Verdenskrig som samlefabrik for den nye generation af u-både. Herfra går turen tilbage til Danmark. Vi regner med at være i Fredericia omkring kl. 18.

Kr. 5.895,-

Pr person i delt dobbeltværelse

• Enkeltværelses tillæg kr. 1.400

 

I prisen er inkluderet:

• Busrejse i moderne langtursbus

• Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser

• Morgenmad og aftensmad ifm. hotelovernatninger

• Entréer til alle i programmet nævnte museer og samlinger

• Alle udflugter og arrangementer

• Alle skatter og afgifter

• Historiskkyndig ekspertrejseleder 

 

KØB REJSEN HER

Obersturmbahnführer Joachim Peiper tæt ved Malmedy 

Måske er du interesseret i...

Læs også