Svalbard: Fotos fra isbjørnens rige

Svalbards 3000 isbjørne og 2200 fastboende indbyggere er omgivet af verdens mest spektakulære natur. Få en forsmag på, hvad der venter den besøgende.

5. november 2015

Klik dig igennem et galleri med fantastiske billeder fra Svalbard ovenfor.

Skal du med på Histories Svalbard Expedition 2016?

Book din kahyt på det historiske skib Nordstjernen her.

Op mod 60 procent af Svalbard er dækket af is, og om sommeren søsættes i hundredevis af isbjerge, når øgruppens mange gletsjere under øredøvende rumlen kælver. Det gælder også den imponerende 40 km lange Monaco gletsjer, som ligger på MS Nordstjernens rute.
Svalbard ligger kun 1300 km fra Nordpolen, og det arktiske klima er barskt og ugæstfrit. Men i løbet af den korte, intense sommer blomstrer små sejlivede vækster under midnatssolen og giver den granitgrå øgruppe farve.
Svalbard har kun 2200 fastboende indbyggere, men er hjem for 3000 isbjørne. Alle, der bevæger sig væk fra befolkede områder, skal derfor være bevæbnede.
I 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet valfartede driftige industrifolk til Svalbard for at søge lykken - ikke altid med lige stort held. Deres efterladenskaber, som fx dampkedlerne fra dette kuldsejlede marmorbrud, står stadig som minde om øgruppens farverige fortid.
I 1600- og 1700-tallet slog hollandske hvalfangere lejr i Magdalenafjoden. Her kan de besøgende stadig se gravhøjene, hvor 130 hvalfangere blev stedt til hvile. Og de modige kan afslutte besøget med en særdeles forfriskende dukkert.
Skibet MS Nordstjernen.
M/S Nordstjernen er bygget i 1956 og er optaget på listen over norsk kulturarv. Skibet har været igennem en omfattende restaurering og fremstår med sine elegante, klassiske linjer og smukke trædæk som et nostalgisk pust fra en svunden æra.
Udsigten fra dækket hører til blandt verdens flotteste. Den hollandske søfarer, Wilhem Barentzs, fik landkending med øgruppens forrevne kystlinje i 1596 og navngav landet Spitsbergen, De Spidse Bjerge.

Måske er du interesseret i...

Læs også