Overgangen fra jæger- til bondesamfund betød, at maden blev kraftigt forarbejdet og derfor også lettere at tygge.

Mad: Bondemad gav skæve tænder

Ny forskning viser, at menneskets diæt har haft afgørende betydning for størrelsen på kæben. Det kan forklare, hvorfor mange i dag ikke har plads til alle tænder.

Da mennesket for 10.000 år siden overgik fra jæger- til bondesamfund, var vejen for den moderne civilisation banet. Ifølge et nyt forskningsprojekt fik overgangen imidlertid uforudsete konsekvenser.

Bondesamfundets forarbejdede mad var lettere at tygge, og det bevirkede over tid, at menneskekæben langsomt blev kortere – så kort, at vores tænder i dag ofte er nødt til at slås om pladsen.

"Under opvæksten vil mængden af det, du tygger, samt det tryk, dine tyggemuskler og knoglerne udsættes for, bestemme, hvordan underkæben vokser”, siger Noreen von Cramon-Taubadel fra University of Kent.

Antropologen undersøgte over 300 kranier fra 11 forskellige forhistoriske folkeslag og fandt ud af, at menneskekæben blev kortere og bredere, da vi gik over til at dyrke og spise afgrøder
Undersøgelsen stemmer godt overens med tidligere undersøgelser, som har vist, at dyr, som lever i fangenskab og spiser forarbejdet mad, også udvikler mindre kæber end deres vilde artsfæller.

Måske er du interesseret i...

Læs også