Gårdboen skulle have grød – ellers tævede den bonden.

Nisser var Djævlens værk

Dæmon, kættersk skabning og bare generelt irriterende. De godmodige nisser har ikke altid været en helt naturlig del af juletiden. Kirken jagtede i en periode på flere hundrede år nisser med vievand, bønner, bål og brand.

1. december 2013 af Nadia Claudi

Nisser var onde

I takt med kristendommens indtog i Norden åbnede helvede sig bogstaveligt talt for nisser. De kristne måtte kun dyrke én gud, og den lille husgud blev derfor sat i samme kategori som Djævlen. I 1200-tallet skrev den svenske nonne og senere helgen Birgitta Birgersdatter fx et dekret mod de onde nisser og advarede mod at tilbede den kætterske gud.

Nisser var svære at fordrive

Den tyske munk og reformator Martin Luther (1483-1546) instruerede ligeledes præsterne i skriftet "Tischreden", om at de skulle mane nisser ud af hjemmet – ganske lig en eksorcist, der uddrev djævle og dæmoner.

Men nisser var svære at slippe af med, og skriftlige kilder fra 1500-tallet fortæller om præster, som ærgrede sig over, at folk i "tyk vildfarelse" troede på "huslige spøgelsesnisser". Kirken nøjedes imidlertid ikke altid med at ærgre sig. Danmarks officielt sidst dømte heks, Anne Palles, tilstod, at en "Niels Goddreng" boede på hendes gård i skikkelse af en hest. Anne Palles blev henrettet for trolddom den 4. april 1693.

Download hele artiklen, hvor du kan læse mere om nissens historie

Måske er du interesseret i...

Læs også