Eksotiske fugle var yderst populære i 1400-tallets Europa. Dyrene blev anset for at være hellige og optrådte ofte i religiøse malerier.

Papegøje afslører ukendt handelsrute til Australien

Opdagelsen af en australsk fugl i et italiensk renæssancemaleri tyder på, at europæernes handelsruter i 1400-tallet rakte længere end hidtil antaget.

7. juli 2014

Maleri af papegøje afslører handelsrute

Det er langtfra hverdagskost, at en papegøje omskriver historien. Men det er netop tilfældet med det italienske maleri "Madonna della Vittoria", malet af Andrea Mantegna i 1496. Billedet hænger på Louvre-museet i Paris, og i baggrunden sidder en gultoppet kakadue – en papegøjeart, som lever i Australien, Indonesien og Ny Guinea.

Det underlige er, at europæernes handelsruter – ifølge historiebøgerne – i 1400-tallet endnu ikke strakte sig til disse områder. Og europæerne burde derfor ikke kende til fuglen.

Papegøje gør handelsrute ældre end tidligere antaget

Den australske kunsthistoriker Heather Dalton fra Melbourne University mener, at fuglens eksistens – og ikke mindst dens livagtige positur – tyder på, at kunstneren har haft adgang til en levende fugl. Det betyder, at Australien må have været centrum for livlig handel før hidtil antaget.

"Tilstedeværelsen af en gultoppet kakadue i et europæisk maleri fra 1496 viser, at handelsruter i Sydøstasien og Australien eksisterede, før europæerne officielt ankom", siger Dalton.

Måske er du interesseret i...

Læs også