Aprilsnar: Indianerne fandt Europa først

Arkæologer har fundet spor efter en indianerbosættelse i det nordvestlige Spanien. Fundet viser, at indianerne ankom til Europa omkring år 700 og at de dermed fandt Europa, før europæerne opdagede Amerika. Deres efterkommere gør nu krav på store landområder i Spanien.

Opsigtsvækkende fund viser, at maya-kulturen udbredtes til Europa næsten 800 år før europæerne opdagede Amerika.
Wikimedia
Opsigtsvækkende fund viser, at maya-kulturen udbredtes til Europa næsten 800 år før europæerne opdagede Amerika.

Aprilsnar!! Historien har ikke hold i virkeligheden, men vi lader den stå alligevel.

-------------------

Historien skal tilsyneladende skrives om, efter at arkæologer har fundet en indianerbosættelse nær den galiciske by Arteixo i det nordvestlige Spanien.

Arkæologerne ledte egentlig efter en massegrav fra Den spanske borgerkrig, og chefarkæolog Pedro Esteban blev derfor meget overrasket, da han gravede pilespidser, skeletter og en intakt kano op af jorden.

800 år før Columbus

”Jeg så straks, at flere af fundene havde indianske skrifttegn indgraveret, og var derfor sikker på, at der var tale om fup. Jeg blev dog snart meget klogere”, fortæller Pedro Esteban fra Universidade de Galicia til det franske nyhedsbureau AFP.

DNA-analyser af skeletterne foretaget af det anerkendte Max Planck Institut afslørede nemlig senere, at de afdødes kromosomer ligner maya-folkets, som holdt til i det nuværende Mexico og havde deres storhedstid mellem år 200 og 900.

En kulstof-14-analyse af pilespidserne viste desuden, at maya-indianerne måtte have bosat sig i området omkring år 700 – ca. 300 år før vikingerne opdagede Vinland, og næsten 800 år før Christoffer Columbus fandt Amerika.

Mayaerne gør krav på Galicien

Opdagelsen får nu organisationen The Maya Association (MA) til at gøre krav på Galicien på vegne af mayaernes efterkommere i Mexico.

”Vi vil snart fremføre vores legitime krav til den spanske regering. Europæerne tog i sin tid vores land. Nu vil vi tage deres”, siger maya-efterkommeren og præsident i MA, Popol Vuh, i en yderst uforsonlig pressemeddelelse.

Kravet afvises ikke overraskende fra spansk side.

”Jeg anser mayaernes krav for at være en farce. Det er et mediestunt”, siger den spanske premierminister, José Zapatero, som ikke har tænkt sig at gøre mere ved sagen.

Napoleon havde indiansk blod i årene

Fundet af indianer-bosættelsen har kastet flere interessante opdagelser af sig. For DNA-analyser har afsløret, at de tilrejsende maya’er med tiden blandede sig med de indfødte europæere. Derfor har indtil flere kendte personer maya-blod i årerne – fx Napoleon, som erobrede store dele af Europa for derefter at tabe det hele igen i begyndelsen af 1800-tallet.

Napoleon havde for vane at ryge pibe, når han havde vundet en sejr på slagsmarken. Historikere på Université de Paris Saint Germain mener efter de nye opdagelser, at rygevanen er gået i arv i Napoleons slægt siden maya-indianerne, der havde tradition for at ryge fredspibe efter en sejr på slagmarken.

I seng med kongen

Nyt blad: Det var et krævende job at være kongens elskerinde! Kom med til 1600-tallets Europa, hvor vi giver et indblik i, hvordan det var at være royal elskerinde.

Få din egen minidrone

Abonnement: Få din helt egen drone, som kan flyve i alle retninger, snurre, rulle og slå kolbøtter. Du får den sammen med 2 nr. af Historie for 49,50,-

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Tag Diktator-testen

Politikere: Tag Histories test og find ud af, hvilken diktator, du minder mest om.

Illustreret Videnskab

Quiz Battle: Test din paratviden

Videnskab: Quiz Battle er nemt at lære, men svært at mestre.

Ville du anbefale Historie til andre?

Om historie: Fortæl hvad du synes og deltag i konkurrencen om flotte præmier.

Skaljakke og 3 numre af Historie: 89,50

Abonnement: Køb 3 numre af Historie og få en nano-skaljakke med i prisen. Spar 910 kr!

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications