© Shutterstock

Hvorfor spiser vi and på mortensaften?

Hvem er Morten, og hvorfor fejrer vi ham hvert år? Og hvordan kommer andesteg ind i billedet?

10. november 2016 af Emrah Sütcü

Munk ville ikke være biskop

Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and.

Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop. De fleste pegede på den gode munk Martin. Men Martin – som på dansk blev til Morten Bisp – var slet ikke interesseret i titlen.

And var billigere

Han gemte sig derfor i en gåsesti for at slippe væk, men gæssenes skræppen afslørede Martin, som blev fundet og presset til at blive biskop.

Trods sit fromme sind havde Martin dog også en hævngerrig side, som de sladdervorne gæs fik at mærke. Han beordrede, at hans undersåtter hvert år skulle slagte og spise mindst en gås.

Da traditionen kom til Danmark, havde kun de færreste råd til en gås, og den billigere and måtte lide for gåsens synder.

Kiks og kastanje

Hvor vi i Danmark altså mindes den modstridige munk med andesteg, fejres Morten Bisp på anden vis i andre lande:

  • Hollandske børn rasler ved dørene og får slik
  • Polakkere spiser en særlig croissant
  • Slovakere giver gaver til alle, der hedder Martin
  • Tyskere går optog, tænder bål og spiser kringle
  • Irere slagter en hane og smører dens blod på huset
  • Sicilianere spiser anis-kiks og drikker vin
  • Maltesiske børn får en pose med frugt og nødder
  • Portugisere spiser ristede kastanjer
  • Spaniere slagter fedesvin til vinteren
  • Kroatere velsigner og drikker årets vinhøst

Måske er du interesseret i...

Læs også