Milano var riddernes mode-Mekka

Smededynastiet Missaglia producerede rustninger til hele Europa. Familiens værksted i Milano dikterede 1400-tallets mode i stål.

12. februar 2014 af Esben Mønster-Kjær

De bedste rustninger kom fra Milano

De stolte riddere havde hersket over middelalderens slagmarker, men nu truede fodsoldaterne med nye, forbedrede håndvåben. Armbrøster, hagebøsser og hellebarder gjorde det farligt at være bereden adelskriger i 1400-tallet.

Smedehuset Missaglia i Milano havde løsningen: tætsluttende rustninger af blankpoleret stål. Italienerne lavede brystpanser, der kunne modstå skud og arm- og benbeskyttelse, som ikke hindrede ridderens bevægelser. Desuden kunne ingen overgå italienerne i skønhed eller elegance.

Milano tiltrak Europas fyrster og konger

Familien Missaglia fik Europas mægtigste mænd som deres kunder. Den tysk-romerske kejser, Frankrigs og Englands konger og småfyrster i hobevis bestilte deres rustninger hos milaneserne, der altid leverede det bedste og mest moderne.

Missaglia blev rustningsmodens stærkeste brand. Smedene kendte deres værd, og de var blandt de første designere til at sætte logo på deres produkter.

Læs hele artiklen fra Historie nr. 4/2014 om 1400-tallets ypperste rustningsmagere.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Tommaso Missaglia begyndte som en menig smed, og hans søn Antonio døde som stenrig greve. Talent med hammeren og næse for forretning bragte familien succes.

Måske er du interesseret i...

Læs også