Frankesteins monster blev bragt til live med elektricitet i Mary Shelleys gyser. Ideen var inspireret af videnskabsmanden Aldinis forsøg i 1803.

Makaber videnskabsmand gav inpiration til Frankenstein

Forfatteren Mary Shelley var inspireret af den italienske fysiker Giovanni Aldinis makabre forsøg med at genoplive de døde, da hun i 1816 skrev sin berømte gyser-klassiker om Frankenstein og hans monster.

Bizar fysiker gav inspiration til Frankenstein

I 1816 var den 19-årige forfatterspire Mary Shelley på ferie med tre venner, heriblandt den berømte engelske digter Lord Byron. Den belæste og dannede gruppe diskuterede tidens politiske og videnskabelige begivenheder intenst – heriblandt den italienske fyskier Giovanni Aldinis bizarre eksperimenter med lig og elektricitet.

En særlig stormfuld aften læste selskabet gyserhistorier højt for hinanden, mens det tordnede og lynede udenfor. Lord Byron hævdede, at den lille gruppe burde afholde en skrivekonkurrence, og udfordrede sine venner til at skrive en gyserhistorie hver.

Frankenstein lignede Aldini til forveksling

Shelleys bidrag handlede om videnskabsmanden Victor Frankenstein, der skaber et monster af forskellige ligdele og bringer det til live med elektricitet – akkurat, som Aldini forsøgte i London i 1803.

Mary Shelleys uhyggelige fortælling om Frankensteins monster blev senere til en roman, som straks blev en bestseller og en gyserklassiker.

Læs mere om forlægget til Frankenstein

Læs hele artiklen om Giovanni Aldini i Historie nr. 7/2014 og oplev fysikeren forsøge at genoplive en henrettet morder med el.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også