Titanic: Fascinerende facts

Vidste du, at Titanics fjerde skorsten kun var til pynt? At udkigsposterne havde 0 kikkerter til rådighed? Og at det krævede 20 heste at trække det 15,5 tons tunge anker hen til Titanic. Historien om verdens mest berømte skib er fuld af fascinerende detaljer. Vi har samlet en håndfuld her.

I 2000 havde forretningsmænd planer om at bygge et Titanic 2. Kopien skulle ligne sin forgænger udadtil - også den store trappe på billedet - og tilbyde passagererne samme overdådige luksus. Bag den klassiske facade skulle fartøjet være et højteknologisk vidunder. Titanic 2 nåede aldrig længere end til idestadiet.
I 2000 havde forretningsmænd planer om at bygge et Titanic 2. Kopien skulle ligne sin forgænger udadtil - også den store trappe på billedet - og tilbyde passagererne samme overdådige luksus. Bag den klassiske facade skulle fartøjet være et højteknologisk vidunder. Titanic 2 nåede aldrig længere end til idestadiet.

9 fascinerende facts om Titanic

 • En uvurderlig læderindbundet bog prydet med 1050 guldindfattede ædelstene ligger stadig i et af Titanics pengeskabe i dybet. Værket, som hed Rubaiyat og var skrevet af den persiske digter Omar Khayyam, var blevet solgt på auktion i London og var på vej mod sin nye ejer, en boghandler i New York.
 • Da Titanic kolliderede med isbjerget, strømmede vand ind i postrummet på G-dækket. Her kæmpede fem postfolk for at redde 200 postsække, som blev slæbt op på F-dækket.
 • Titanic målte 269 meter og var så langt, at man kunne stille 22 busser i forlængelse af hinanden på dækket.
 • Som en konsekvens af Titanics forlis blev 16 nordatlantiske lande i 1914 enige om at etablere Den Internationale Ispatrulje, der sporer og rapporterer om isbjerge, så man kan advare skibsfarten på de nordatlantiske ruter. Patruljen eksisterer stadig og kaster hvert år på forlisdagen en krans ned over det sted, hvor Titanic gik ned.
 • Gennem tiden er Harland & Wolff-værftet, som i sin tid byggede Titanic, adskillige gange blevet kontaktet af folk, som har leget med tanken om at konstruere en ny Titanic. Efter at have konfereret med værftet lancerede den sydafrikanske forretningsmand Sarel Gous i samarbejde med den irske Titanic-entusiast Mark Blackburne eksempelvis i 2000 planerne om at bygge et Titanic 2. Kopien skulle ligne sin forgænger udadtil og tilbyde passagererne samme overdådige luksus, men bag den klassiske facade skulle fartøjet være et højteknologisk vidunder. Prisen blev anslået til omkring 500 millioner engelske pund. Flere nulevende slægtninge til Titanics ofre kaldte ideen usmagelig, og de kan trøste sig med, at Titanic 2 aldrig nåede længere end til idestadiet.
 • Titanic havde kun brug for 3 skorstene, men skibsværftets bestyrelsesformand Lord Pirrie syntes, at en fjerde skorsten ville få skibet til at se om muligt endnu mere prægtigt ud. Den fjerde og bageste skorsten var en attrap og blev brugt til ventilation fra maskinrum og hovedkabyssen.
 • Oprindelig var det planen, at Titanic skulle udstyres med 64 redningsbåde. For at give passagererne mest mulig plads på dækket blev antallet skåret ned til først 32 og senere til 20.
 • Under overfarten arbejdede 289 fyrbødere og kedelpassere dag og nat med at skovle kul og holde ild i fyrene.
 • De irske værftsarbejdere, der byggede Titanic, tjente i snit to pund om ugen. De arbejdede fra klokken 7.50 om morgenen til klokken 17.30 fem dage om ugen. Lørdag var en halv arbejdsdag.

75-året for besættelsen

Nyt blad: I årets 6. udgave af HISTORIE markerer vi 75-året for besættelsen af Danmark og Norge - 26 siders tema.

Få et sæt Bluetooth-hovedtelefoner

Abonnement: Bestil to numre af HISTORIE, og få et par lækre trådløse hovedtelefoner med. I alt kun 49,50 + porto og eksp.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

 • De bedste artikler
 • De friskeste, gamle nyheder
 • Ugens quiz

Poll

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications