Newton knuste Londons topforbrydere

Isaac Newton er bedst kendt for at have formuleret de tre fundamentale tyngdelove. Mindre kendt er det, at videnskabsgeniet efterfølgende blev Englands mest frygtede forbryderjæger.

20. august 2012 af Niels-Peter Granzow Busch

I slutningen af 1600-tallet er Englands økonomi tæt på at bryde sammen. Op imod ti procent af kongerigets mønter er forfalskninger, mens de ægte mønter, særligt sølvmønter, i stor stil bliver omsmeltet og sendt ud af landet. Noget må gøres – og hurtigt.

I desperation henvender parlamentet sig til Isaac Newton, der anses for at være landets største geni. Newton har vundet berømmelse i hele Europa for sine videnskabelige opdagelser. Nu skal han bruge sine evner i den virkelige verden som leder af Londons kongelige møntsted.

Englands største falskmøntner

Englands største falskmøntner er på dette tidspunkt William Chaloner, der selv praler med at at have forfalsket mønter for et beløb, som i dag ville svare til et tocifret millionbeløb. Chaloner og resten af Londons falskmøntnere satser på, at den nye leder af det kongelge møntsted er ligeså inkompetent som hans forgængere. Men de indser snart, at Newton er af en helt anden kaliber. For videnskabsmanden er Europas mest disciplinerede hjerne og komplet skånselsløs.

Newton infiltrerer Londons underverden

Lynhurtigt får Isaac Newton opbygget et netværk af spioner og informanter, som infiltrerer Londons undergrund i jagten på falskmøntnerne. Og snart optrevles den ene falskmøntnerbande efter den anden. Topforbryderen William Chaloner er dog sikker på, at han kan snyde selv Newton og forsøger bl.a. at få sin egen mand indsat i det kongelige møntsted ved at så tvivl om Newtons evner.

Men videnskabsmanden lugter lunten og sætter hele sit spionapparat ind på at fælde Chaloner. Langsomt, men sikkert strammes nettet om Chaloner, der i 1699 ender med at blive dømt ved retten og derefter hængt.

Jagten på Londons falskmøntnere gjorde Newton til en af sin tids største detektiver. Londons underverden havde aldrig mødt en mand som ham før, og de var komplet uforberedte på hans ihærdighed og skånselsløshed.

Læs mere om Newton som detektiv

Læs hele den fantastiske historie om Isaac Newtons ukendte karriere som detektiv: Download artiklen fra Historie nr. 12/2012 vha. knappen nedenfor.


For at downloade artiklen, skal du være registreret bruger på sitet. Det er gratis at oprette sig og det tager kun et øjeblik. Klik her for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også