Ti særprægede kæledyr

Elisabeth 1. holdt marsvin, den franske General Lafayette havde en alligator i Det Hvide Hus' badekar, og Henrik 3. fik en elefant af den franske konge. Læs om 10 eksotiske kæledyr gennem tiden.

Henrik 3.'s elefant tegnet af Matthew Paris. Elefanten, som var en gave fra Frankrigs konge Ludvig 9., blev en dyr fornøjelse for den engelske krone, ikke mindst fordi dens diæt bestod af første klasses kød og dyr rødvin.
Henrik 3.'s elefant tegnet af Matthew Paris. Elefanten, som var en gave fra Frankrigs konge Ludvig 9., blev en dyr fornøjelse for den engelske krone, ikke mindst fordi dens diæt bestod af første klasses kød og dyr rødvin.

1. Døde elefanten af alkoholforgiftning?

I december 1254 pålagde den engelske kong Henrik 3. sheriffen af grevskabet Kent en noget speciel opgave. Han skulle skaffe et skib, som kunne transportere en elefant fra Wissant nær Calais på den franske kanalkyst til London. Samtidig skulle der bygges en passende stald til dyret på Tower of London.

Elefanten var en gave fra den franske kong Ludvig 9. I 1252-53 var Ludvig på korstog, og emiren af Egypten havde ved den lejlighed skænket ham en elefant for at besegle et strategisk samarbejde i krigen mod muslimerne i Syrien. Det er muligvis denne elefant, der ankom til London, hvor stalden nu stod klar.

En dyr fornøjelse

Kilderne rummer nøjagtige optegnelser på omkostningerne ved elefantens underhold. Den kostede i 1256 statskassen godt 24 pund, hvilket var mere end prisen for at holde en ridder i kongens tjeneste. Men trods de fine forhold døde elefanten den 14. februar 1257.

Kæledyr med svære levevilkår

Det påstås, at elefanten døde, fordi den fik for meget rødvin. Dette er næppe sandt. Den mest sandsynlige dødsårsag er, at elefanten har haft svære levevilkår i den grå, engelske vinter.

2. Giraffen brækkede halsen

I renæssancens Europa havde en fyrste med respekt for sig selv et menageri - en samling af eksotiske dyr. Herskeren i Firenze, Lorenzo de Medici, overgik dem alle, da han i 1486 fik en giraf i sit menageri. Denne giraf er det første dokumenterede eksempel på en giraf i Europa siden antikken.

Giraffen vakte jubel

Lorenzos giraf var en øjeblikkelig sensation i Firenze. ”Folk tror, de ser et tårn og ikke et dyr,” skrev digteren Antonio Costanzo. Giraffen vandrede rundt på paladset og vakte stor jubel, når den kiggede ind ad vinduerne på første sal.

… men halsen brækkede

Lorenzo selv led af dårlige nerver, men fandt ro, når han var sammen med sine dyr. Derfor var det en særlig tragedie, at giraffen kort efter sin ankomst til Firenze fik hovedet i klemme i tagkonstruktionen i den specialbyggede stald, brækkede halsen og døde.

En stor bedrift

Da Medici-familien længe efter Lorenzos død i 1492 bad forfatteren, arkitekten og maleren Giorgio Vasari om at lave et billede, der skildrede Lorenzos vigtigste bedrifter, stod giraffen centralt placeret. Også selvom giraffens ophold i Firenze var ganske kort.

3. Dronningen kæledyr skabte marsvine-mode

Det menes, at den engelske dronning Elisabeth 1. havde et marsvin som kæledyr.

Den lille gnaver stammer oprindelig fra Sydamerika, hvor indianerstammer i Andesbjergene allerede omkring år 5000 f.Kr. opdrættede dem som føde. Den tidligste europæiske beskrivelse af marsvinet stammer dog først fra 1554, og det var også omkring den tid, at spanske og engelske handelsfolk bragte det eksotiske dyr med hjem til Europa.

Elisabeth regerede fra 1558 til 1603 og var en meget populær monark. Hendes popularitet har sikkert været en medvirkende årsag til, at det blev moderne at holde marsvin i de europæiske fyrstehuse.

4. En elefant startede reformationen?

I 1513 modtog paven i Rom – Leo 10. – en usædvanlig gave. Kong Manuel 1. af Portugal sendte nemlig paven en hvid elefant som tegn på sin loyalitet over for romerkirken.

Pavens yndlingskæledyr døde

I Rom blev elefanten Hanno hurtigt pavens yndlingskæledyr. Han lod en særlig stald bygge til Hanno mellem Peterskirken og pavepaladset, og ved flere lejligheder indgik elefanten i processioner gennem Rom. Men kun tre år efter ankomsten blev Hanno pludselig syg og døde kort efter i den meget unge alder af syv år.

Reformation og opgør med ødselhed

Dødsfaldet var ikke den eneste ulykke, der ramte Leo 10. Martin Luther opslog i 1517 sine teser på kirkedøren i Wittenberg, hvilket blev starten på reformationen. Dette blev samtidig et oprør mod den ekstravagante ødselhed, der prægede den katolske kirke, og som Hanno jo netop har symboliseret.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra Historie.

Tilmeld dig og modtag hver uge:

  • De bedste artikler
  • De friskeste, gamle nyheder
  • Ugens quiz

Poll

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications