Læs også

Dommedag nu

Video: Planetmodeller med solen i centrum

I 1400 år var det god latin, at fremstille Jorden som midtpunkt i et fint, velordnet univers. Men det gjorde astronomen Kopernikus op med for præcis 500 år siden. Se en animation af forskellige planetmodeller.

12. december 2013

I 1512 opdagede Kopernicus, at Jorden ikke var universets urokkelige centrum. Jorden er i bevægelse, hævdede han - og den kredser om Solen!

Dermed tog den polske astronom hul på et nyt kapitel i astronomiens historie, som gradvist lagde det såkaldt ptolemæiske univers i ruiner. Ptolemæus var en oldgræsk tænker, der i et værk fra 150 e. Kr. havde hævdet, at Jorden var universets midtpunkt – en forestilling, som den kristne kirke havde taget til sig.

Kopernikus vs. Ptolemæus

Den meget simple animation nedenfor viser først Ptolemæus såkaldt geocentriske system og dernæst Kopernikus’ heliocentriske solsystem. Læg mærke til de små "ekstra sløjfer", som Ptolemæus måtte indføre for at få modellen til at passe med observationer af himmellegemerne.

Kopernikus’ system var langt fra perfekt – fx beskriver han planeternes baner som cirkelrunde, mens de i virkeligheden er elliptiske. Men han blev stamfader til en astronomisk revolution som bl.a. de to multigenier Tycho Brahe og Johannes Kepler også deltog i.

Se klippet her:

Vi gør opmærksom på, at videoen er på engelsk uden undertekster.

Måske er du interesseret i...

Læs også