Banden sprængte en hel vogn i stykker under togrøveriet i Wyoming 1899. Scene fra filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid.

© 20th Century-Fox/Getty

Butch Cassidy & Sundance Kid

De røvede flere tog og banker end nogen andre. Siden forsvandt de til en uvis skæbne i Syd­amerika. Butch Cassidy og Sundance Kid var Det vilde vestens sidste legendariske banditter.

6. september 2018 af Magnus Västerbro

Det er en mørk og regnfuld aften. Vi er i juni 1899. Toget, Union Pacifics ”Overland Flyer Limited” er på vej vestpå og nærmer sig en bro ved Wilcox, Wyoming. Pludselig ser togføreren to mænd i mørket, som sender nødsignal med en lygte – det betyder at noget er galt på skinnerne. Måske er selve togbroen ødelagt?

Så snart lokomotivet er standset, viser det sig, at den virkelige fare er en helt anden. To maskerede mænd trænger ind til føreren og tvinger ham til at køre stille over broen. Fremme på den anden side udløses dynamitladninger under broen, som helt ødelægges. 

HVORDAN BLEV KRIM EN DEL AV UKRAINE?

Derefter kobles passagervognene fra lokomotivet, som så sætter i gang igen kun med de vogne, som indeholder bagage og post. Næste skridt i togrøveriet kan dermed tage sin begyndelse. Snart har yderligere fire banditter sluttet sig til, deres ansigter er sværtet sorte og maskerede med servietter stjålet fra en nærliggende restaurant. 

Togrøveri med dynamit

Først går de seks mænd til den aflåste og forseglede postvogn. De forsøger at true vagten, der befinder sig inde i den, til at åbne. Men han nægter. Hurtigt monterer togrøverne dynamit på ydersiden af døren, som sprænges. Men derinde, viser det sig, findes intet af værdi. 

Næste skridt bliver derfor en endnu mere tillukket vogn, som indeholder særlig pakker, der er sendt som eksprespost. Der, tænker røverne, findes det virkelige bytte. Også denne gang nægter manden på indersiden at åbne – og igen må banditterne tage dynamit i brug. 

Men denne gang har de fejlberegnet mængden af sprængstof. Hele vognens side og tag sprænges i stumper og stykker i en eksplosion, som ses på flere kilometers afstand.

Kæresten Etta Place fulgte med Harry A. Longabaugh, alias Sundance Kid og hans kompagnon Butch Cassidy da de flygtede til Sydamerika i 1902.

The Wild Bunch

Som ved et mirakel er manden, som befandt sig inden i vognen fuldstændig uskadt, og her finder banditterne til sidst det de har søgt efter – et pengeskab, som åbnes med yderligere en sprængning, og afslører en virkelig skat. 

Nærmere bestemt kontanter, banksedler, guld, diamanter, ure og juveler til en værdi på omtrent 50 000 dollars, adskillige millioner i nutidens pengeværdi.

Selvtilfredse rider banditterne væk, efter at have gennemført et af historiens mest spektakulære togrøverier. Banden kalder sig selv ”The Wild Bunch,” den vilde bande, et navn de har stjålet fra en tidligere gruppe lovløse. De ledes af to mænd, kendt som Butch Cassidy og Sundance Kid.

Butch Cassidy hed Robert Parker

Butch Cassidy, som var hjernen bag bandens aktiviteter, blev født som Robert Leroy Parker den 13. april 1866, i Beaver, Utah. Familien tilhørte mormonerne, en bevægelse med kristne rødder, som på dette tidspunkt forsøgte at opbygge et nyt samfund i en gold og fattige region i det centrale USA. 

SLAGET OM SINGAPORE

Men den unge Robert viste sig snart ikke at være synderligt interesseret i familiens religion og havnede i stedet ofte i klammeri med loven – en gang blev han anklaget for at have stjålet en sadel, en anden gang flere par jeans og en pie. 

Det var hans mening at betale for det senere, lovede han, men det endte alligevel i en retssag.

Senere rejste Robert Parker af sted for at arbejde på forskellige rancher. Det var her, han kom i kontakt med en ældre cowboy kaldet Mike Cassidy, kendt som en notorisk hestetyv. 

Den unge Robert Parker beundrede den ældre mand, og valgte at tage hans navn; det var nu han begyndte at kalde sig Butch Cassidy. 

Første bankrøver i 1889

En anden grund til navneskiftet kan være, at han ikke ønskede at kaste skam over sin familie, som fortsatte med at leve et lovlydigt og religiøst liv. Butch Cassidy blev derimod trukket længere og længere ind i kriminalitet. 

I juni 1889, da han kun var 23 år gammel, røvede han sammen med tre andre San Miguel Valleys bank i Telluride, Colorado.

Blandt dem han omgikkes med var han kendt som en ualmindelig charmerende mand, som let fik venner og skabte sig et rygte som en slags gentlemantyv. Han satte en ære i aldrig at såre nogle af dem, han røvede, og han blærede sig senere med, at han aldrig havde dræbt et andet menneske.

Derimod var hans medhjælpere, de andre mænd som kom til at udgøre ”The Wild Bunch,” langt fra fredelige. Flere sheriffer og andre, som stillede sig i vejen for dem, blev skudt og dræbt, og uden at bandelederen gjorde noget synderligt for at undgå sådanne hændelser. 

Sundance Kid startede som hestetyv

Den anden af bandens ledere, ”Sundance Kid,” hed egentlig Harry Alonzo Longabaugh. Han var løbet hjemmefra som 15-årig og ernærede sig som hestetyv. 

TIMUR LENK VILLE KNUSE VERDEN MED TERROR

Kaldenavnet tog han efter den lille by Sundance i Wyoming, hvor han en gang blev pågrebet for hestetyveri – den eneste gang en sherif lagde sin hånd på ham, hvilket han senere blærede sig med.

Da ”Sundance” traf Butch Cassidy, indledte de to, og resten af ”den vilde bande,” en meget lang karriere som bank- og togrøvere. 

Gang på gang slog de til hen over et vidtstrakt område – i South Dakota, New Mexico, Nevada og Wyoming. Ind imellem, når de skulle hvile sig, søgte til tilflugt i en slugt i vildmarken, kaldet ”Hole-in-the-Wall Pass” i Johnson County, Wyoming, hvor også flere andre lovløse bander indimellem gemte sig. 

Dusøren steg på The Wild Bunch

Men bandens succes medførte også problemer. For hver gang de slog til, fik de mere og mere opmærksomhed i aviserne, som elskede at skrive om deres bedrifter. Og hver gang steg dusøren, som var sat på deres hoveder, død eller levende. 

The Wild Bunchs gruppebillede

En afgørende fejltagelse begik de, da fem af bandens medlemmer lod sig fotografere i et atelier i byen Fort Worth. 

På billedet poserer de, kække og selv-bevidste, og fotografen fik lov til at fremvise det i butiks-vinduet som reklame – men det varede ikke længe før en agent, som var på jagt efter banden, hørte om det og fik fremstillet utallige kopier af fotografiet. 

Nu vidste alle detektiver i landet præcis hvordan bandemedlemmerne så ud. Forfængelighed kan være ligeså farlig som en pistol.

På dette tidspunkt, omkring år 1900, havde USA forandret sig. Det var blevet sværere for den gamle tids lovløse at hærge frit. 

Landets statsmagt var blevet stærkere, og dens rækkevidde blev forstærket af ny teknologi – telegrafen og telefonen kunne hurtigt sende meddelelser om, hvor de efterlyste var set, samtidig med at alle hvide pletter på Amerikas landkort efterhånden var blevet kortlagt. 

Desuden blev det sværere at gennemføre den slags røverier som Butch Cassidy og Sundance Kid var kendt for. Tog, og stadig flere banker, blev bevogtet at vagter, bevæbnede naturligvis. Og banden blev jagtet af utrættelige detektiver fra det berømte bureau Pinkerton. 

Cassidy og Kid tog til Sydamerika

Det var derfor de to, sammen med Sundance Kids kæreste Etta Place, tidligere skolelærer og prostitueret, den 20. februar 1902 steg ombord på et skib, som bragte dem til Buenos Aires, Argentina. Her ville de tre starte forfra – de ville købe en ranch og leve som cowboys, nu blot i Sydamerika.

DEN STORE FLUKTEN 1944

Ambitionen om at leve hæderligt holdt i præcis tre år. Den 14. februar 1905 røvede de to mænd igen en bank. Året efter var Etta Place træt af at leve på flugt og vendte tilbage til USA. Men Butch Cassidy og Sundance Kid fortsatte som før.

I hvert fald i en tid, indtil de den 7. november 1908 blev skudt og dræbt af bolivianske soldater. Denne begivenhed bliver af og til nævnt som en symbolsk slutning på Det Vilde Vest-epoken.

Samtidig findes der rygter som hævder, at de to mænd slet ikke døde. Eftersom nogen sikker identifikation af de to lig aldrig blev foretaget, har øjenvidner gennem årene påstået, at den ene af banditterne, eller begge, returnerede til USA, ifølge visse vidnesbyrd efter at have gennemgåe

Måske er du interesseret i...

Læs også