Gutenberg i sit trykkeri + en side fra Gutenbergbiblen fra 1454.

© Bridgeman/IBL

Hvad var egentlig det nye ved Gutenbergs trykkeri? Clone

Kineserne havde allerede trykt bøger i mere end tusind år før Gutenberg. Alligevel fik den tyske trykker fra Mainz en central rolle i bogtrykkeriets historie.

18. maj 2018 af Björn Lundberg

I midten af 1400-tallet åbnede Johann Gutenberg et bogtrykkeri i den tyske by Mainz. Omkring år 1454 lod han en eksklusiv bibeludgave trykke, den såkaldte Gutenbergbibel. Bogen regnes som startskuddet til den moderne bogtrykkerkunst. Allerede i 1480 fandtes der flere end 110 bogtrykkerier i flere europæiske lande. Med den nye teknik spredtes viden og idéer, som på sigt forandrede Europa grundlæggende.

Gutenberg var ikke først 

Det er dog en myte, at Gutenberg var den første til at trykke bøger. I Kina var bøger blevet mangfoldiggjort i mindst et årtusinde. I starten brugte man træ­plader, hvor tegnene til en hel bogside blev håndskåret.

HVORDAN LØSTE MAN HIEROGLYFFERNES GÅDE?

Det var et tidskrævende arbejde, men i 1000-tallet blev der udviklet løse skrifttegn, som kunne kombineres på forskellige måder.

Også i Europa blev der trykt bøger med træblokke før Gutenbergs tid.

De enkelte bogstaver blev fremstillet i bly

Gutenbergs væsentligste indsats var, at han udviklede et system til at at fremstille de enkelte bogstaver, de såkaldte typer, af bly. De var mere holdbare og kunne kombineres og danne linjer og hele sider.

Gutenberg var altså ikke den første trykker, men hans innovation fik revolutione­rende betydning ved at forenkle processen.

Måske er du interesseret i...

Læs også