10.000 knogler afslører: Mayaindianerne ofrede børn

Kæmpe knoglefund i en grotte i Belize kaster lys over en lang tradition for børneofringer blandt mayaindianerne.

Det har længe været kendt, at mayaernes krigsfanger blev ofret til guderne. Nu konkluderer forskere, at også børn var blandt ofrene.

© Scanpix/akg-images

Mayaindianerne var kendte for deres blodige menneskeofringer. Ifølge mayareligionen fik guderne nemlig energi af menneske-blod.

Hidtil har man troet, at ofringerne primært omfattede voksne, men nu viser det sig, at mayaerne slog lige så mange børn ihjel.

Umuligt at fastslå antallet af ofre

Forskere har undersøgt næsten 10.000 knogler og knoglerester, som blev fundet dybt inde i en grotte i Belize i 2006.

I midten af april i år kunne bioarkæolog, Michael Prout, fra California State University så endelig afsløre, at knoglerne stammer fra børn i alderen 4-14 år.

Mange af knoglerne har dog fået så hårdhændet en behandling, da de blev anbragt i grotten, at det er umuligt at fastslå, hvor mange børn, der er blevet ofret.

1500 års ofringer

Michael Prout fortæller, at ofringerne begyndte for 3000 år siden og fortsatte i 1500 år.

Da mayaerne betragtede fugtige grotter som hellige områder, mener man, at børnene blev ofret i grotten til ære for regnguden Chaak for at stoppe de årelange tørker, der prægede området.

De mange knogler blev fundet i 2006 i en grotte, der har fået tilnavnet "The Midnight Terror Cave".

© Bruce Minkin, California State University

Udbredte børneofringer

Det er kun anden gang, man finder så stort en fund af børneofre i Mellemamerika. Tidligere fandt man de jordiske rester fra mindst 51 børn, der var blevet ofret af mayaerne i en grotte i Mexico.

"Når vi betragter de to fund, må vi antage, at halvdelen af alle mayaindianernes ofringer gik ud over børn," siger Michael Prout.

Ofrede ikke deres egne børn

De foreløbige knogleanalyser tyder desuden på, at børneofringerne ikke gik ud over mayernes egne børn. Ingen af ofrene stammer nemlig fra Belize.

Forskerne vil nu undersøge, om børnene, der blev ofret i grotten, kom til Belize gennem et større netværk af menneskesmuglere.