Abemennesket Lucy døde ved voldsomt styrt

Det opretgående menneskes bedst kendte forfader, Lucy, klatrede ifølge ny forskning tit i træer. Og det blev hendes død.

Lucy gik på to ben. Hun var 110 cm høj, vejede 30 kg og tilhørte arten Australopithecus afarensis, der uddøde for to mio. år siden. Lucy gik oprejst, men havde længere arme og kortere ben end mennesker.

Egentlig ville forskerne fra University of Texas finde ud af, om Lucy levede i træer eller på jorden, men i stedet fandt de hendes dødsårsag.

Mellem det 3,2 mio. år gamle fossils mange brækkede benstumper opdagede forskerne knogler, som var blevet trykket hårdt sammen og knust. De mange brud var ikke helet, så Lucy måtte være død kort efter.

Lucys knogler lå samlet

Men mere overraskende var, at de mange små knoglestumper ikke lå spredt for alle vinde, som de ville have gjort, hvis knoglerne var blevet trampet i stykker længe efter Lucys død. I stedet lå de samlet, så arkæologer i 1974 kunne finde dem i Etiopien.

At selv bittesmå knoglestumper lå samme sted som fx lårbenet, fik forskerne på University of Texas til at antage, at Lucys hud havde holdt sammen på det hele. Hun var altså i live, da knogleskaderne opstod.

Kontroversiel teori

Ved at undersøge kvæstelserne på moderne mennesker, der er faldet ned fra store højder, nåede forskerne frem til, at Lucy måtte være faldet fra 12-15 meters højde – formentlig fra et træ.

De texanske forskeres teori er kontroversiel og strider imod den gængse opfattelse af, at Australopithecusserne – som Lucy tilhørte – levede på landjorden. Men forskerne mener, at Lucy kan have sovet i træer for ikke at blive bytte for rovdyrene.

Faldet knuste albuen

35.000 scanningsbilleder på hver 0,03 mm’s tykkelse afslørede skadernes omfang.

Lucys fald var voldsomt. Bl.a. blev hendes albueled knust, da overarmsknoglen pressede sig ned i underarmsknoglen.

3 hurtige til professoren

John Kappelman

Professor i antropologi og biologi ved University of Texas i USA

  • Hvorfor er I overbevist om, at Lucy døde efter et dramatisk fald?

Der er overensstemmelse mellem de knoglebrud, som vi kender fra nutidens skadestuer, og de brud, som vi konstaterede på Lucy.

  • Men kunne knogleskaderne ikke være opstået længe efter Lucys død?

Vi mener ikke, at skaderne kunne være opstået, ved at knoglerne lå på jorden eller sågar blev trampet på. Hvis noget eller nogen trampede på knoglerne, ville de knække på andre måder end de sammenpresnings-skader, som Lucys knogler har.

  • Hvor sikre er I på, at jeres teori er korrekt?

Ingen forskere var til stede. Vi så hende ikke dø. Og det er svært at lokke nogen til at deltage i et forsøg, hvor de skal genskabe faldet. Men vi ved, at fx chimpanser også falder i døden fra træer, fx fordi en gren er rådden.