Aboriginals bekrigede hinanden med boomeranger

Nyt studie tyder på, at interne krige herskede mellem australske aboriginal-stammer.

Australske aboriginals brugte boomeranger som disse til blandt andet jagt. Man mener, at inderkanten på de boomeranger, de brugte i krig, var skarpere.

© Wikimedia

For to år siden blev skelettet fra en aboriginal med en lang flænge i kraniet fundet i Australien. Konklusionen lød straks, at han var blevet slået ihjel af et europæisk sværd, da europæerne kom til det australske kontinent.

Men en datering viste, at manden døde mellem 600 og 1200 år før, europæerne og deres våben nåede Australien.

Og nu viser et studie offentliggjort i tidsskriftet Antiquity, at flængen i skelettets kranie blev forårsaget af noget meget mere lokalt: Manden blev slået ihjel af en boomerang.

Interne konflikter

Det har længe været kendt, af boomeranger blev brugt af Australiens aboriginals. Med deres op til 18 cm lange blade var de gode som graveredskaber og jagtudstyr.

Men at de også blev brugt som krigsvåben, overrasker Michael Westaway, der er biologisk antropolog ved Australiens Griffith University og en af forskerne bag det nye studie. Han fortæller, at muligheden for, at de forskellige aboriginal-stammer bekrigede hinanden, i det hele taget er sensationel.

"Vi ved endnu ikke, om det gjaldt over hele Australien. Men vores foreløbige undersøgelser peger på interne konflikter mellem stammerne," siger han.

Ramte offer uden varsel

Skelettets underarme bærer ingen tegn på skader fra afværgende bevægelser. Forskerne mener derfor, at manden blev angrebet af en boomerang, der var særligt designet til at sno sig rundt om et skjold og ramme sit offer uden varsel.

Det skal nu undersøges, hvorvidt de interne stammekonflikter var udbredte i hele Australien.