Wikimedia Commons & Yamagata University
Geoglyffer

AI finder fire nye Nazca-linjer

AI-teknologi har for alvor indtaget arkæologiens verden. Japanske forskere har afsløret, hvordan de har brugt kunstig intelligens til at finde fire nye gigantiske figurer i Perus berømte Nazca-dal.

I det sydlige Peru har et hold japanske forskere fra universitetet i Yamagata med succes brugt AI (kunstig intelligens) til at finde fire nye Nazca-linjer.

Forskerne har siden 2004 brugt satellit-billeder, luftfotos, laserteknologi og droner til at kortlægge et ørkenområde på ca. 400 km2, hvor de tidligere har fundet flere geoglyffer – store motiver eller mønstre på jordens overflade.

Arbejdet med at analysere de utallige billeder er dog særdeles tidskrævende, og i de senere år har forskerne eksperimenteret med at bruge AI til at undersøge billederne og finde spor af menneskeskabte mønstre.

Eksperimentet har omsider givet pote, kan forskerne nu afsløre. For ved hjælp af AI har forskerne identificeret fire nye geoglyffer, der forestiller en fugl, en fisk, et par ben og en menneskelignende figur med en kølle i hånden.

De nye figurer måler mellem fem og 78 meter.

Geoglyffer

Ifølge forskerne forestiller de nyfundne geoglyffer en mand, et par fugleben, en fisk og en fugl.

© Yamagata University

Ifølge forskerne er AI ca. 20 gange hurtigere end mennesker til at identificere spor og mønstre. Den er også væsentligt mere grundig og kan derfor gøre fund, som tidligere måske ville være overset.

Flere hundrede motiver fundet

De førstre Nazca-linjer blev opdaget i Peru i 1920'erne, og siden har forskerne fundet flere hundrede forskellige motiver.

Nogle af geoglyfferne viser mennesker, mens andre forestiller dyr, geometriske mønstre eller blot lige linjer.

Linjerne er formentlig lavet af den lokale Nazca-kultur i perioden fra omkring 500 f.Kr. og tusinde år frem.

Trods årtiers undersøgelser ved forskerne stadig ikke, hvad linjerne blev brugt til. Nogle af teorierne er, at de udgjorde en astrologisk kalender eller blev brugt til religiøse ritualer.