Arkæologer har fundet spor efter en 350 år gammel massakre i Alaska, som sandsynligvis er resultatet af en konflikt, som begyndte med et pilespil.
De jordiske rester af 28 personer er blevet fundet i udgravningsstedet i Nunalleq ved Beringhavet. Her lå fra slutningen af 1500-tallet en boplads beboet af Alaskas yupik-inuitter.
Inuitter blev henrettet bagfra
På et tidspunkt mellem 1652 og 1677 blev bopladsen angrebet af en anden stamme og beboerne henrettet.
“De lå bundet med ansigtet nedad. Mange af dem har huller i bagsiden af kraniet efter spyd eller pile”, fortæller udgravningsleder Rick Knecht fra Abeerdeens universitet i Skotland.
Massakren skete under det, historikere kalder “Bue og pil krigene”, som var en række blodige konflikter, der rasede mellem Alaskas yupik-stammer i 1600-tallet.
Uheld førte til hævn-spiral
Ifølge inuitternes mundtlige overleveringer begyndte krigene, fordi en dreng under et pilespil kom til at skyde en anden dreng i øjet. Hans far blev så rasende, at han ødelagde begge øjne på den skyldige dreng. Overgrebet førte til kampe, som eskalerede til mange års krig præget af blodige hævnaktioner.
Heller ikke i Nunalleq er der nogen barmhjertighed at spore. Alle på nær én af de dræbte er kvinder, gamle eller børn. Mændene fra bygden var sandsynligvis ude og kæmpe eller allerede blevet dræbt. Efter massakren blev Nunalleq brændt ned.