Sanxingdui Museum

Arkæologer finder Kinas træ

Arkæologer jubler: Måske talte legende med 3.000 år på bagen sandt.

Under udgravninger af oldtidsbyer er det ikke usædvanligt at finde træ. Alligevel spærrede kinesiske arkæologer øjnene op, da de fandt et næsten 4 m højt eksemplar i en gammel offergrube.

Træet i den sydvestlige Sichuan-provins var tilmed støbt i bronze.

Fundet stammer fra Shu-dynastiet og blev fremstillet mellem år 1600 og 1046 f.Kr. Forskerne fra Sanxingdui-museet fandt også rester af mindst fem andre mindre bronzetræer.

I offergruben lå bronzetræet begravet under et tykt lag elfenben og andre offergaver. Udgravningen tog derfor fire måneder.

VIDEO: Se arkæologerne svæve over offergraven

Med det nye fund i offergruberne råder kinesiske museer nu over to store bronzetræer. Arkæologerne antager derfor, at træerne kan være knyttet til en af de få overlevende legender fra Shu-dynastiet, der efterlod sig få skriftlige spor.

Legende berettede om to træer

For godt 3.000 år siden dyrkede kineserne solen som en guddom, og ifølge legenden lettede en fugle hver morgen fra et træ i øst med ni sole, som de bar hen over himlen til et træ i vest. Men mennesker på Jorden kunne kun se fuglene og vidste derfor ikke, at der fandtes flere sole.

Det er nærliggende for forskerne at antage, at bronzefundet repræsenterer de hellige træer i legenden, men arkæologerne vil endnu ikke udelukke, at træerne faktisk er ét enkelt kæmpetræ, der er brudt op i flere dele.