Hao Wei/Public Domain
Den Kinesiske Mur i solnedgang

Bygningsarbejdere anholdt: Skød genvej gennem Den Kinesiske Mur

To kinesiske bygningsarbejdere risikerer hårde straffe for at have kørt gennem en sektion af Den Kinesiske Mur med en gravemaskine.

I det nordvestlige Kina er to bygningsarbejdere kommet i alvorlige problemer, efter de med en gravemaskine har lavet et stort hul i en sektion af Den Kinesiske Mur.

Hullet blev opdaget den 24. august nær landsbyen Yangqianhe, ca. 350 km vest for Beijing.

Kinesisk stats-TV oplyser, at ”to mistænkte er blevet anholdt i henhold til loven, og sagen undersøges nærmere”.

Angiveligt ødelagde de to bygningsarbejdere – en 38-årig mand og en kvinde på 55 – en del af muren for at skyde genvej til deres næste opgave.

De to anholdte kan nu se frem til en hård straf for at have ødelagt en sektion af Den Kinesiske Mur, der ellers betegnes som ”relativt velbevaret” af landets myndigheder.

Vej gennem hul i Den Kinesiske Mur

Billeder afslører, at en stor sektion af Den Kinesiske Mur er blevet ødelagt for at skabe en vej gennem bygningsværket.

© Youyu Public Security Bureau

Muren er i fare

Det er langt fra første gang, at dele af den 21.196 km lange mur er blevet helt eller delvist ødelagt. I århundreder har lokale genbrugt materialer fra Den Kinesiske Mur, bl.a. til at bygge huse.

I 1950’erne og 60’erne blev dele af muren også brugt til byggematerialer med regeringens velsignelse.

”På den tid tog folk det ikke så tungt”, forklarer Don Yaohui, vicepræsident i The Great Wall Society of China. ”De ville rive dele af muren ned og genbruge den til alt muligt”.

Under mottoet ”Elsk Kina, reparér Den Store Mur” har den kinesiske regering igangsat en større kampagne for at redde muren.

Men en rapport fra 2019 konkluderede, at 18,4 procent af muren var dårligt bevaret, 27,1 procent i fare for helt at forsvinde, mens hele 24,1 procent allerede var forsvundet.