Hovedjægere på spil i Kina: Rekordstor massakre afsløret

Arkæologer har fundet 41 hovedløse skeletter i Kina. De var ofre for en brutal massakre, der ifølge forskerne vidner om en “konflikt med et højt niveau af grusomhed”.

Hovedjæger-massakre Kina

Hovedjagt er kendt fra stenalderens Kina, men ikke i så stor omfang som dette nye fund.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

En blod massakre fandt sted, den dag hovedjægerne angreb.

32 blev dræbt under det samme overfald, viser nye undersøgelser nu, og i alt blev 41 hovedløse lig efterladt af angriberne i det, forskerne kalder Asiens største massakre begået af hovedjægere i stenalderen.

Angrebet skete for godt 4.100 år siden i Kinas sydlige Honghe-præfektur – et sted, forskerne længe har haft i søgelyset.

Allerede i 1990'erne blev de første stenalder-skeletter opdaget i Honghe-præfekturet. Området er fyldt med bosættelser fra stenalderen, og siden 2013 er der blevet udført hele seks forskellige udgravninger.

Under den seneste udgravning fandt arkæologerne 68 skeletter i to huse og tre grave, herunder 41 uden hoveder. Alle skeletterne var 4.100 til 4.400 år gamle. Der var dog særligt ét element ved den grusomme massakre, som overraskede arkæologerne – alle ofrene var kvinder eller børn.

Hoveder måske fjernet som del af ritual

Hovedjagt kendes fra stenalderens Asien, og er en praksis, hvor hoveder enten bliver taget fra fjenden som trofæer eller for at overtage de dræbtes livskraft. Det var ofte krigere, som skar hovederne af andre krigere, der havde lidt nederlag.

Den seneste udgravning tyder dog på, at Honghe-bosættelsens overfaldsmænd målrettet gik efter at dræbe kvinder og børn, hvilket resulterede i en “konflikt med et højt niveau af grusomhed”, skriver forskerne i studiet udgivet i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Sciences.

Knogleredskaber Kina

Forskerne fandt adskillige værktøjer under udgravningen, bl.a. knive med blade af sten og håndtag af knogler. Mærker på skeletterne viser, at det var knive af denne type der blev brugt til at skære hovederne af.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

Bosættelsen havde tre forsvarsgrave, hvilket antyder, at der var jævnlige konflikter mellem Honghe-folket og nabo-stammerne.

De fleste indbyggere i Honghe-bosættelsen var sandsynligvis bønder, fiskere og jægere. Forskernes teori er, at en rivaliserende stamme bevidst valgte at slå kvinder og børn ihjel for at ødelægge eksistensgrundlaget for Honghe-folket. Herefter tog angriberne hovederne som trofæer.

Forskerne mener, at mændene kan have været borte fra bosættelsen for at arbejde under angrebet, og at de formentlig vendte intetanende tilbage for at finde deres elskedes massakrerede kroppe. Derefter valgte de at begrave dem i husene, inden de forlod bosættelsen.

Forskerne lufter også tanken om, at angriberne kan have udvalgt deres ofre til et “ritual med selektiv halshugning”.

“Hoveder fra fjendtlige stammer var eftertragtede til specifikke ritualer, som havde til hensigt at erobre eller besidde sjælen og energien fra fjenderne," fortalte Qian Wang, medforfatter på studiet, til mediet Live Science. Det specifikke ritual kan have krævet hovederne fra kvinder og børn.

Hvert skelet havde snitmærker på nakkehvirvlerne, og flere havde specifikke V- og U-formede snit på den anden nakkehvirvel. Angriberne brugte stenknive med håndtag lavet af knogler.

Udover de mange skeletter fandt holdet også kranierne fra fire mænd i en grav uden for et af bosættelsens huse. Disse kan have været trofæer, som medlemmer af Honghe-folket selv havde taget fra en anden fjendtlig stamme.