En kinesisk adelskvinde var i 800-tallet så vild med at spille polo, at hun fik sine ridedyr – tre æsler – med sig i graven.
Ifølge forskerne er det første gang, arkæologiske beviser for æsel-polo er fundet i Kina.
“Selvom Lvju (æsel-polo, red.) nævnes i historiske kilder, er det aldrig dokumenteret arkæologisk”, skriver de kinesiske arkæologer i en netop udgivet undersøgelse.
Kejser var besat af polo
Knogler fra mindst tre æsler blev fundet i en stort anlagt grav for adelskvinden Cui Shi, der døde i år 878 i byen Xi'an. På det tidspunkt var polo til hest ekstremt populært blandt eliten i Tangdynastiet (618-907).
Den daværende kejser Xizong var så besat af hestepolo, at han udvalgte en af sine topgeneraler ud fra hans præstation under en polokamp.
Cui Suis mand, Bao Gao, som mistede et øje under en polokamp, blev på samme vis forfremmet pga. sit polospil.
Æsler var kloge og rolige
Kvinder fra eliten kastede sig også over sporten, men ifølge kilderne valgte en del æsel-polo, fordi det var mindre farligt. De små, kloge æsler gik ikke lige så let i panik som hestene.
Scanninger af de gravlagte æslers ben-knogler viser tydelige tegn på, at dyrene i deres levetid ofte har løbet og drejet hårdt, som de ville have gjort under en polokamp – modsat fx et pakæsel, som trasker frem i én retning.
Ifølge forskerne fik Cui Sui efter alt at dømme sine elskede polo-æsler med i graven, så hun kunne spille videre i efterlivet.