Jiajing Wang

Nyt fund gør kinesisk øl 8.000 år ældre

Kinesisk stenaldermand fik øl i store mængder med i døden – og hans dåbsattest kommer bag på eksperterne.

I det sydøstlige Kina nær byen Qiaotou har forskere gjort et spektakulært fund i en 9.000 år gammel grav. Her lå adskillige krukker og kar, og nærmere undersøgelser afslører, at flere af dem var fyldt med øl brygget på ris-gær.

Fundet vækker opsigt på grund af sin alder. Hidtil har forskerne kun haft skriftlige omtaler af ris-øl fra 1000-tallets Kina, så gravens indhold flytter kinesernes opfindelse af øl 8.000 år tilbage i tiden.

Dermed nærmer ris-øl sig de ældste eksempler på gærede alkoholiske drikke. Rekorden har et 13.000 år gammelt fund fra en hule i Israel. Om drikken var øl, vides dog ikke.

De første spor af øl-brygning stammer fra Tyrkiet og er mellem 7.500 og 10.500 år gamle. Meget tyder derfor på, at kineserne var stort set lige så hurtige til at opdage beruselsens glæder.

Opfindelsen skyldtes måske mug

De kinesiske arkæologer formoder, at produktionen af øl har været meget tidskrævende, og at drikken derfor udelukkende er blevet anvendt ved ceremonielle begivenheder – fx begravelser.

Flere studier skal nu undersøge, hvordan øllen blev produceret.

“Hvis folk havde ris tilovers, og der begyndte at vokse svamp på risene, har de måske bemærket, at riskornene blev sødere og alkoholiske med tiden”, forklarer udgravningens leder, Jiajing Wang, der er assisterende professor i antropologi ved Dartmouth College.

Beviset på, at krukkerne indeholdt øl, fandt forskerne under mikroskopet. Her kunne de se, at gammel gærsvamp (øverst) havde en slående lighed med moderne bryggeriers gærsvampe (nederst).

© Jiajing Wang