Wellcome Images

Øl gjorde Kina til en stormagt

Ny forskning afslører, at ølproduktion spillede en afgørende rolle, da magten i Kina blev samlet for flere tusinde år siden.

Arkæologer og historikere har længe forsøgt at finde en forklaring på, hvorfor Kina for ca. 4.000 år siden udviklede sig til en stormagt. Nu afslører et internationalt hold af kinesiske og amerikanske forskere, at kimen til Kinas storhed var intet mindre end øl.

Ølbrygningen startede allerede for 9.000 år siden i Kina, men for omkring 4.000 år siden eksploderede produktionen takket være særlige ølbrygningskar kaldet dakougang.

”Der blev ikke fremstillet dakougang-kar i hver eneste bebyggelse, men de er blevet fundet i store grave tilhørende eliten” forklarer Li Liu, professor i kinesisk arkæologi ved Stanford University.

Dakougang-kar kunne være mandshøje og indeholdt mange hundrede liter øl.

© Gary Todd

Øl-monopol sikrede magten

Ifølge arkæologerne bag studiet har eliten brugt ølproduktionen som et prestige-projekt, der har styrket deres egen magt og status i samfundet:

”Individer, der kunne skaffe store mængder af den slags bryg, ville stå bedre i kampen om status og prestige i lokalsamfundet” forklarer de i en artikel om ølproduktionen.

Med tiden kunne de, der havde kontrollen med produktionen af den efterspurgte øl, samle nok magt omkring sig til at kontrollere store landområder og vigtige handelsruter. Arkæologerne mener, at dette blev startskuddet til Kinas gradvise samling under mere og mere magtfulde personer.