Jiang et al.

Verdens ældste te-blade fundet

Var det noget med en kop dampende varm te mod forgiftning? Teens historie er både kulørt og meget gammel, viser ny forskning.

Ifølge kinesiske legender fandt kejser Shen Nung på at drikke te omkring år 2737 f.Kr.

Helt så langt tilbage har arkæologer dog endnu ikke fundet beviser for brugen af te, men en ny opdagelse skubber nu te-drikkeriet tættere på Shens levetid.

I en grav i byen Zoucheng, der ligger 570 km syd for Beijing, har arkæologer fundet en skål, der blev brugt til at drikke te af. Skålen stammer fra De Stridende Staters Tid (ca. 475-221 f.Kr.), og nede i den fandt eksperter historiens hidtil ældste te-blade.

Såkaldt spektroskopiske analyser af te-bladene afslører, at de minder meget om de te-typer, der anvendes i dag.

“Opdagelsen af te-resterne i Zoucheng – fra de tidlige stadier af De Stridende Staters Tid for omtrent 2.400 år siden – har flyttet brugen af te næsten 300 år”, forklarer arkæologerne i deres rapport.

Før Kina blev forenet under en kejser i 221 f.Kr., lå byen Zoucheng i staten Qi, der bredte sig over den store halvø øst for byen.

© Shutterstock/HISTORIE

Te var modgift

Mens få bliver overraskede over, at kineserne opfandt te-drikning, kender endnu færre nok årsagen. I begyndelsen drak Kinas kejsere slet ikke te for smagens skyld.

Ifølge kinesiske legender brugte kejser Shen Nung te som modgift, hvis nogen prøvede at forgifte hans mad. Gamle skriftlige kilder nævner desuden, at teen blev brugt som offergaver til guderne.