Vært går til angreb på videnskaben
Graham Hancock har i årtier turneret med sin konspirationsteori om en glemt global istidscivilisation, der knytter sig til legenden om Atlantis.
Den britiske avis The Guardian har kaldt “Ancient Apocalypse” for “den farligste serie på Netflix”. Serien giver konspirationsteoretikere som Graham Hancock enetale uden at udfordre hans teorier – som sidestilles med videnskabelige fakta, mens serien selv kategoriseres som en “dokumentarserie”.
Graham Hancock benytter sig af et klassisk konspirationsteoretisk greb, når han skal overbevise seerne om sandheden i sine utrolige påstande.
Da han ikke kan levere håndgribelige beviser på, at hans påståede glemte istidscivilisation har eksisteret, forfalder han til retoriske “hvad nu hvis”-monologer.
Han spørger fx hvad nu, hvis de mystiske klippestykker Gunung Padang på det vestlige Java står oven på en skjult pyramide bygget af den glemte civilisation? Men i virkelighedens verden har arkæologer for længst bevist, at Gunung Padang hviler på en udslukt vulkan.
Manglen på håndgribelige arkæologiske beviser kommer Graham Hancock behændigt udenom ved at levere et angreb på uddannede historikere, geologer og arkæologer. Seerne bør på ingen måde stole på de såkaldte eksperter, hævder Hancock. Allerede i seriens første afsnit erklærer han krig mod de etablerede videnskabsfolk.
“Måske den ekstremt defensive, arrogante og nedladende attitude i mainstream akademiske kredse holder os tilbage fra at overveje denne mulighed”, fortæller han med henvisning til sine konspirationsteorier.
I Hancocks verden er videnskabsfolkene ikke til at stole på og dækker bevidst over de sandheder, han fremlægger i serien. Ved at male så stærkt et fjendebillede af den etablerede forskning behøver Hancock ikke at fremlægge beviser for sine egne teorier. Det er jo tydeligt, at arkæologerne lyver, så derfor må alternativet være sandheden, synes argumentet at være.
Konspirationerne bliver skamredet
Kort efter premieren på “Ancient Apocalypse” skrev 5.500 arkæologer et åbent brev. Her opfordrede de Netflix til at gøre det tydeligere for seerne, at Hancocks serie er mere fantasi end videnskab.
“Vi beder Netflix og ITN Productions om at fjerne enhver tilkendegivelse eller antydning af, at denne serie skulle være en faktabaseret dokumentar eller dokuserie, og i stedet klassificere den som ‘science fiction’”, lød det i brevet fra formand Daniel H. Sandweiss på vegne af foreningen Society for American Archaeology. Efter at have set serien er det svært at være uenig i det krav.
I “Ancient Apocalypse” skamrider Graham Hancock den kæphest, der har skabt hans karriere. For at bruge værtens egen retorik imod ham: Graham Hancock har solgt ni millioner bøger på verdensplan og med garanti fået en klækkelig sum for at være vært på “Ancient Apocalypse”. Hvad nu, hvis han i virkeligheden slet ikke tror på sine egne vilde teorier, men blot bruger dem til at skovle millioner ind på bankbogen?
Det er en konspirationsteori, vi er villige til at bakke op om.
HISTORIES DOM: 1/6 STJERNER