Netflix
Ancient-Apocalypse-Graham-Hancock

“Dokumentar”-serie er konspiratorisk vrøvl

Den kontroversielle Netflix-dokuserie “Ancient Apocalypse” om jagten på en glemt, højteknologisk civilisation er medrivende fortalt, men omtrent lige så troværdig som en Indiana Jones-film.

Da istiden sluttede for ca. 12.000 år siden, steg verdenshavene med godt 120 meter og skabte ravage over store dele af kloden. En hidtil ukendt og højt avanceret civilisation gik til grunde under de voldsomme klimaforandringer.

Overlevende fra civilisationen havde dog held til at udbrede deres viden om bl.a. skriftsprog, astronomi, landbrug og byggeteknik til klodens primitive folk. Dermed banede de forhistoriske vismænd vej for senere civilisationer som Egypten, Mesopotamien og Aztekerriget.

Det mener i hvert fald den britiske journalist og forfatter Graham Hancock. I den stærkt kontroversielle – og ekstremt populære – Netflix-serie “Ancient Apocalypse” rejser Hancock verden rundt på jagt efter spor af den mystiske forsvundne civilisation.

Spændingsopbyggende underlægningsmusik, medrivende klipning og en fascinerende fortællerstemme akkompagnerer den gråhårede forfatters rejser til nogle af klodens mest utrolige arkæologiske sites. Det er svært ikke at lade sig rive med undervejs – desværre er både udgangspunktet og videnskaben bag rent volapyk.

Se traileren til “Ancient Apocalypse”

Vært går til angreb på videnskaben

Graham Hancock har i årtier turneret med sin konspirationsteori om en glemt global istidscivilisation, der knytter sig til legenden om Atlantis.

Den britiske avis The Guardian har kaldt “Ancient Apocalypse” for “den farligste serie på Netflix”. Serien giver konspirationsteoretikere som Graham Hancock enetale uden at udfordre hans teorier – som sidestilles med videnskabelige fakta, mens serien selv kategoriseres som en “dokumentarserie”.

Graham Hancock benytter sig af et klassisk konspirationsteoretisk greb, når han skal overbevise seerne om sandheden i sine utrolige påstande.

Da han ikke kan levere håndgribelige beviser på, at hans påståede glemte istidscivilisation har eksisteret, forfalder han til retoriske “hvad nu hvis”-monologer.

Han spørger fx hvad nu, hvis de mystiske klippestykker Gunung Padang på det vestlige Java står oven på en skjult pyramide bygget af den glemte civilisation? Men i virkelighedens verden har arkæologer for længst bevist, at Gunung Padang hviler på en udslukt vulkan.

Teori er langtfra banebrydende

Ancient-Apocalypse-vægmaleri
© National Archaeological Museum of Athens

Serien: Vild teori “omstyrter historiens paradigme”

Teorien om en avanceret istidscivilisation, som hjalp med at bygge oldtidens store bygnings­værker, er ifølge Hancock så banebrydende, at den vil “omstyrte historiens paradigme”.

Ancient-Apocalypse-Ignatius-Donnelly
© Wikimedia Commons

Fakta: Teori er gammelt genbrug

Hancocks “banebrydende” teori er skamløst genbrug fra bogen “Atlantis: The Antediluvian World” udgivet i 1882 af det amerikanske kongresmedlem Ignatius Donnelly. Teorien er tilbagevist af eksperter adskillige gange.

Manglen på håndgribelige arkæologiske beviser kommer Graham Hancock behændigt udenom ved at levere et angreb på uddannede historikere, geologer og arkæologer. Seerne bør på ingen måde stole på de såkaldte eksperter, hævder Hancock. Allerede i seriens første afsnit erklærer han krig mod de etablerede videnskabsfolk.

“Måske den ekstremt defensive, arrogante og nedladende attitude i mainstream akademiske kredse holder os tilbage fra at overveje denne mulighed”, fortæller han med henvisning til sine konspirationsteorier.

I Hancocks verden er videnskabsfolkene ikke til at stole på og dækker bevidst over de sandheder, han fremlægger i serien. Ved at male så stærkt et fjendebillede af den etablerede forskning behøver Hancock ikke at fremlægge beviser for sine egne teorier. Det er jo tydeligt, at arkæologerne lyver, så derfor må alternativet være sandheden, synes argumentet at være.

Arkæologi modbeviser Hancock

Ancient-Apocalypse-Mexico
© Netflix

Serien: Pyramide skjuler spor efter glemt civilisation

Ifølge Graham Hancock blev pyramidekomplekset Tlachihualtepetl i Mexico bygget oven på et endnu uudgravet bygningsværk skabt af en højtstående civilisation for mere end 12.000 år siden.

Ancient-Apocalypse-Mexico
© Musée du quai Branly/Wikimedia Commons

Fakta: Pyramide er “kun” lidt over 2.000 år gammel

Store dele af Tlachihualtepetl består af tunneller under jorden, hvor arkæologer har fundet alt fra skeletter og statuer til vægmalerier. Ingen af fundene dateres længere tilbage end ca. år 400 f.Kr.

Konspirationerne bliver skamredet

Kort efter premieren på “Ancient Apocalypse” skrev 5.500 arkæologer et åbent brev. Her opfordrede de Netflix til at gøre det tydeligere for seerne, at Hancocks serie er mere fantasi end videnskab.

“Vi beder Netflix og ITN Productions om at fjerne enhver tilkendegivelse eller antydning af, at denne serie skulle være en faktabaseret dokumentar eller dokuserie, og i stedet klassificere den som ‘science fiction’”, lød det i brevet fra formand Daniel H. Sandweiss på vegne af foreningen Society for American Archaeology. Efter at have set serien er det svært at være uenig i det krav.

Stenalderfolk kunne bygge store templer

Ancient-Apocalypse-Göbekli-Tepe
© Creative Commons

Serien: Tempel er stærkt bevismateriale

Göbekli Tepe i Tyrkiet blev grundlagt for 12.000 år siden. Ifølge Hancock kunne datidens jæger-samlere ikke bygge noget så komplekst, så her må have været en avanceret civilisation.

Ancient-Apocalypse-Göbekli-Tepe
© Teomancimit/Wikimedia Commons

Fakta: Tempel beviser ingenting

Göbekli Tepe blev bygget for ca. 12.000 år siden, men ingen fund peger på, at det ville være umuligt for datidens samfund. Forskning har vist, at alt i templet kunne bygges med stenalderredskaber.

I “Ancient Apocalypse” skamrider Graham Hancock den kæphest, der har skabt hans karriere. For at bruge værtens egen retorik imod ham: Graham Hancock har solgt ni millioner bøger på verdensplan og med garanti fået en klækkelig sum for at være vært på “Ancient Apocalypse”. Hvad nu, hvis han i virkeligheden slet ikke tror på sine egne vilde teorier, men blot bruger dem til at skovle millioner ind på bankbogen?

Det er en konspirationsteori, vi er villige til at bakke op om.

HISTORIES DOM: 1/6 STJERNER