10 ting som du – måske – ikke vidste om oldtidens egyptere

Faraoens hår var helligt, børn gik nøgne rundt, og slaver blev smurt ind i honning. Vi har samlet 10 overraskende oplysninger om oldtidens Egypten, som du – måske – ikke kendte til.

1. Faraoen havde helligt hår

En farao måtte aldrig lade sit hår blive set af hans undersåtter. Den egyptiske hersker ville derfor altid gå iklædt en krone eller en hovedbeklædning lavet af stribet stof.

2. Drenge var skaldede

Rige egyptere gik med parykker, mens de mere jævne borgere enten havde langt, løst hår eller rottehaler. Små drenge fik barberet hovedet og havde kun en lille lok, som blev flettet.

3. Hjertet var helligt

Når en egypter blev mumificeret, blev hjernen fjernet med en lang krog via næseborene. Alle indvolde blev fjernet og lagt i separate krukker. Det eneste organ, som ikke blev fjernet, var hjertet, som egypterne betragtede som sjælens sæde.

4. Ramses elskede sine 156 børn

Ramses 2. (1279–1213 f.Kr.) havde otte koner og over 100 elskerinder. Han fik 96 sønner og 60 døtre og var så stolt af sit afkom, at han lod dem – stik modsat egyptiske traditioner – afbilde på flere monumenter.

5. Faraoen hadede fluer

Farao Pepi 2. kunne ikke klare fluer. Derfor lod sig altid – ifølge nogle kilder – omgive af en flok slaver smurt ind i honning, så fluerne søgte mod de stakkels slaver.

6. Børn behøvede ikke tøj

Klimaet i oldtidens Egypten var så varmt, at de fleste børn gik nøgne rundt, indtil de nåede puberteten. Mænd gik iklædt en form for nederdele, mens kvinderne bar tynde kjoler.

7. Kvinderne klarede sig selv

Kvinderne i oldtidens Egypten havde juridisk ligestilling og kunne fx selv bestemme, om de ville skilles. Økonomisk var kvinderne også frie og kunne have egne forretninger, hvor de kunne ansætte mænd.

8. Jorden var flad

Egypterne var overbeviste om, at Jorden var flad som en pandekage. Ifølge egypterne flød Nilen igennem centrum af Jorden.

9. Egypterne var 2.000 år forude

I 1945 fik den skotske læge Alexander Fleming Nobelprisen i medicin for sin opdagelse af, at visse typer skimmelsvamp slår bakterier ihjel. Oldtidens egyptere var allerede klar over denne viden og behandlede fx sår med muggent brød.

10. Alle sminkede sig

Både mænd og kvinder gik med sminke i det gamle Egypten for at beskytte sig mod Solen. Fx smurte de grøn eller sort øjenskygge om øjnene for at skåne dem for de stærke solstråler. Den grønne sminke blev lavet af kobber, mens den sorte blev produceret af bly.