4.500 år gammel rampe har måske løst pyramidernes gåde

Fundet af et sofistikeret rampesystem kan muligvis givet svaret på, hvordan de gamle egyptere byggede deres mægtige pyramider.

Rampesystem er fundet ved et stenbrud, men systemet kan også have være blevet brugt i konstruktionen af pyramiderne

Et af historiens ældste mysterier – hvordan de gamle egyptere var i stand til at bygge enorme pyramider – er sandsynligvis et skridt tættere på at blive løst. Franske og britiske forskere, der var i færd med at studerede inskriptioner i ruinerne af det egyptiske stenbrud Hatnub, har ved et tilfælde fundet resterne af en rampe til transport af stenblokke.

Ved hjælp af inskriptionerne har forskerne dateret rampen til mellem 2000-2500 f.Kr. Det betyder den er samtidig med konstruktionen af de tre store pyramider ved Giza.

Rampe har været et bud længe

Teorien om, at en rampe blev brugt til at transportere de tonstunge stenblokke op af pyramiden, er ikke ny. Men fundet i stenbruddet er det første fysiske bevise på deres eksistens, da ramper brugt i konstruktionen af pyramiderne, sandsynligvis er blevet fjernet efter brug.

Konstruktionen inkludere trappetrin og træpæle, så arbejderne kunne hive og trække stenene op.

Stenblokke kunne flyttes hurtigt

Systemet effektiviserede arbejdet og betød, at stenblokkene kunne slæbes opad i en 20 graders hældning. Tidligere mente forskerne, at ramperne højst kunne være 10 grader stejle.

“Teknikken, vi har opdaget, vil have gjort det muligt for flere mennesker at bruge deres kræfter på én gang, og det betyder, at de kan have brugt mere kraft og flyttet stenblokkene hurtigere,« siger egyptolog Roland Enmarch, en af lederne af projektet i Hatnub-stenbruddet.

Dermed kan bl.a. Cheopspyramiden også være blevet bygget væsentligt hurtigere end hidtil antaget.