Arkæologer finder unik begravelseshave fra det gamle Egypten

Forskere har kendt til begravelseshaver fra tegninger i gamle grave, men nu har de endelig fundet en. Den kan gøre os klogere på alt fra dagligdagsliv til religiøse gerninger.

Forskere har samlet frø på små bede i en sjælden begravelseshave på ca. 30 cm2, som kan have indeholdt fx salat for at mildne gudernes syn på de døde.

© CSIC

Salat og frugter til guderne.

De gamle egyptere dyrkede både grøntsager, frugter og træer for at pleje deres forhold til guderne.

Det har man i hvert fald længe haft en formodning af pga. afbildninger af såkaldte begravelseshaver på væggene i flere gravkamre. Og nu har forskere endelig fundet et fysisk bevis på en begravelseshave tæt ved Kongernes Dal ved byen Luxor.

Planter afslører egypternes tro

Haven er omkring 4.000 år gammel og måler ca. 2 gange 3 meter.

Den er inddelt i små rum – eller bede – på ca. 30 cm2, hvor egypterne har dyrket planter af symbolsk betydning, og som har spillet en rolle i begravelsesritualer.

Bag fundet står professor José Manuel Galán fra CSIC (Spanish National Research Council).

“Haven kan give os viden om egypternes religiøse overbevisninger og praksis, men også om kulturen og samfundet i tiden i det 12. dynasti, hvor Theben var den samlende hovedstad for Øvre og Nedre Egypten (Egypten var delt i to i faraoernes tid, red.),” siger professor Galán til Phys.org.

Haven er altså fysiske rester fra det gamle Egyptens 12. dynasti – ca. 2.000 år f.Kr.

Salat til at genopstå på

Forskerne ved, at forskellige planter har haft en betydning for egypterne. Salat og morbærfigen har fx givet døde egyptere en bedre chance for at genopstandelse.

Morbærfigen-træ.

© Shutterstock

Forskerne har stadig ikke identificeret planterne fra den nyfundne begravelseshave, men de har samlet flere frø fra bedene, som analyser nu skal vise, hvad er.