Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Babytatoveringer var på mode i oldtidens Egypten

Amagernummerpladen er meget ældre end hidtil antaget. I oldtidens Egypten havde tatoveringer på lænden dog en helt anden betydning.

Nær Kongernes Dal i det sydlige Egypten har arkæologer fundet beviser på en hidtil ukendt skik fra farao-tiden: Hellige tatoveringer på den nederste del af lænden.

Fundet blev gjort i byen Deir el-Medina, hvor arbejderne og deres familier boede, mens de udhuggede faraonernes grav.

Her faldt amerikanske arkæologer over ligene af seks kvinder, som for ca. 3.500 år siden blev tatoveret.

“Beviser for oldgamle tatovering er sjældne, fordi man skal være heldig og finde velbevaret hud”, forklarer bioarkæologen Anne Austin fra University of Missouri.

I sin rapport konkluderer Austin, at oldtidens svar på Amagernummerpladen er forbundet med den ægyptiske gud Bes, der beskyttede kvinder og børn i forbindelse med fødsler.

Forskerne har kun brudstykker af lænde-tatoveringen, men her er deres bud på, hvordan den så ud i oldtiden.

© Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Svært at finde beviser

Hidtil har ingen fundet oldegyptiske mænd med tatoveringer, og i årtier mente forskere, at kun prostituerede kvinder lod sig tatovere. Nyere fund tyder dog på at også præstinder bar kropsudsmykning – og måske de fleste af Egyptens husmødre.

Nu fortsætter de amerikanske forskere jagten på flere “babytatoveringer”, og arbejdet kræver en vis portion held:

”Eftersom vi aldrig kunne finde på at pakke mumier ud, er vores eneste mulighed at finde tatoveringer på lig, som gravrøvere har fritlagt,“ forklarer Austin.