Balsamører glemte værktøj i hjernen

Egypterne fjernede den afdødes hjerne med en pind gennem næsen. Men i nogle tilfælde gik indgrebet galt, viser en overraskende mumieskanning.

En skanning afslørede pinden i kraniet. Forskerne fik pinden ud ved en kikkertoperation.

Egyptisk balsamør glemte redskab i kranie

For 2.400 år siden glemte en uheldig egyptisk balsamør et af sine redskaber i kraniet på en ca. 40-årig kvinde. Mumien har siden 1800-tallet befundet sig på det arkæologiske museum i Zagreb i Kroatien, og ved en CT-skanning af den dukkede den forlagte genstand op igen.

Pind brugt til at fjerne hjernen

Skanningen blev foretaget i 2008, men først nu har forskere fra universitets­hospitalet Dubrava taget genstanden ud ved en kikkert­operation. Træpinden, der sad mellem issebenet og bag­hovedet, blev ifølge forskerne brugt til at fjerne hjernen inden balsameringen. For at undgå forrådnelse blev alle organer taget ud af den dødes krop. Balsamøren trak typisk hjernen ud gennem et hul i næsebenet. Den del af hjerne­massen, der ikke satte sig fast på pinden, løb ud gennem hullet i næsen, når den døde blev lagt på maven.

Balsamører brugte jernstænger til at fjerne hjernen

Kun én gang tidligere har forskere fundet et redskab inde i et mumiekranium, så den nyfundne pind har vakt stor opmærksomhed. Især fordi egypterne ifølge græske kilder brugte jernstænger til at fjerne hjernen. Den over ni cm lange træpind antyder derfor, at mumificering også fandtes i en mere skrabet udgave, hvor balsamøren brugte billigere instrumenter, der risikerede at knække under proceduren.

"Det er velkendt, at mumi­ficering blev udført i store dele af det oldegyptiske samfund, men det var en tidskrævende og dyr praksis. Derfor kunne ikke alle få udført den samme mumificeringsprocedure", for­tæller radiolog Mislav Cavka, der ledede undersøgelsen.