Kongegraven var fyldt med værdifulde genstande – og tilsyneladende kunne Carter ikke dy sig for at stjæle nogle.

Berømt arkæolog stjal fra Tutankhamons grav

Eksperter mener at have fundet beviser for, at Howard Carter, der i 1922 fandt Tutankhamons grav, stjal flere værdifulde genstande fra graven.

Howard Carter, der stod bag en af forrige århundredes største arkæologiske opdagelser – Tutankhamons grav – stjal muligvis et stort antal genstande fra graven. Det mener en ekspert, som påpeger, at flere museer uden for Egypten har vist sig at eje værdifulde genstande fra den berømte faraos grav.

Da Carter fandt Tutankhamons grav i Kongernes Dal i 1922, ønskede han at sende flest muligt af gravens omkring 5000 genstande til USA og Storbritannien. De egyptiske myndigheder nedlagde imidlertid forbud, og alle fund måtte forblive i Kairo.

Den tyske egyptolog Christian Loeben fra August Kestner-museet i Hannover har dog til sin store forbløffelse opdaget, at en lille keramik-figur på Louvre-museet i Paris oprindeligt stammer fra drengekongens grav. Bl.a. afslører Tutankhamons tron-navn på figuren, at den stammer fra hans grav, forklarer Loeben til det tyske magasin Der Spiegel.

Også Metropolitan Museum of Art i New York har omkring 20 genstande fra graven – bl.a. en lille hund af elfenben, adskillige ringe og to kistesøm af sølv.

Carter påstod, at graven i oldtiden var blevet besøgt af røvere. Loeben vurderer, at det er mest sandsynligt, at Carter selv røvede graven, før de egyptiske myndigheder fik stoppet ham.