Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
The king's two daggers, from the tomb of Tutankhamun (c.1370-52 BC)

Brugte de gamle egyptere jern?

Mens bronze og guld var udbredt i oldtidens Egypten, blev jern betragtet som en fyrstelig skat.

Én af skattene i faraoen Tutankhamons grav fra 1323 f.Kr. var en kniv med et blad af jern, men det er sjældent, at dette metal ­dukker op i udgravninger fra oldtidens Egypten.

Egypterne kendte ikke til udvinding af jern fra jernmalm, så de havde kun én kilde til det hårde metal: Nedfaldne meteorer.

Nogle af klippestykkerne fra rummet indeholder rent jern, som de egyptiske smede blot skulle samle op og hamre til redskaber ved essen.

Til gengæld er meteor-nedslag en sjælden begivenhed, og kun omkring 6 pct. af dem er jernholdige, så metallet fandtes kun i meget små mængder.

Knive som den, Tutankh­amon fik med i graven, var derfor en fyrstelig skat, og sandsynligvis har egypterne set meteorerne som en gave til farao fra guderne.

Egypterne var dog gode til at arbejde med blødere metaller. De havde fx lært at blande kobber og tin til at skabe bronze, som de fleste ­egyptiske våben og redskaber var fremstillet af.

Egypterne havde også hundredvis af guldminer og mente, at guld var solguden Ras hud. De enorme ­mængder guld, der blev udvundet, blev brugt til bl.a. smykker, amuletter, masker og gravmonumenter.

Sølv var til gengæld meget sjældent og blev derfor af nogle opfattet som endnu mere ­værdifuldt end guld. Først omkring 500 f.Kr. lærte ­egypterne at udvinde jern fra ­jernmalm og kom dermed ind i jernalderen.