Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

The king's two daggers, from the tomb of Tutankhamun (c.1370-52 BC)

Brugte de gamle egyptere jern?

Mens bronze og guld var udbredt i oldtidens Egypten, blev jern betragtet som en fyrstelig skat.

Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Én af skattene i faraoen Tutankhamons grav fra 1323 f.Kr. var en kniv med et blad af jern, men det er sjældent, at dette metal ­dukker op i udgravninger fra oldtidens Egypten.

Egypterne kendte ikke til udvinding af jern fra jernmalm, så de havde kun én kilde til det hårde metal: Nedfaldne meteorer.

Nogle af klippestykkerne fra rummet indeholder rent jern, som de egyptiske smede blot skulle samle op og hamre til redskaber ved essen.

Til gengæld er meteor-nedslag en sjælden begivenhed, og kun omkring 6 pct. af dem er jernholdige, så metallet fandtes kun i meget små mængder.

Knive som den, Tutankh­amon fik med i graven, var derfor en fyrstelig skat, og sandsynligvis har egypterne set meteorerne som en gave til farao fra guderne.

Egypterne var dog gode til at arbejde med blødere metaller. De havde fx lært at blande kobber og tin til at skabe bronze, som de fleste ­egyptiske våben og redskaber var fremstillet af.

Egypterne havde også hundredvis af guldminer og mente, at guld var solguden Ras hud. De enorme ­mængder guld, der blev udvundet, blev brugt til bl.a. smykker, amuletter, masker og gravmonumenter.

Sølv var til gengæld meget sjældent og blev derfor af nogle opfattet som endnu mere ­værdifuldt end guld. Først omkring 500 f.Kr. lærte ­egypterne at udvinde jern fra ­jernmalm og kom dermed ind i jernalderen.

Læs også:

Nazisme

Kz-fanger var nazisterne forsøgsdyr

3 minutter
Vikinger

Historien om gådefuld vikingegrav skal skrives om

3 minutter
Amerikas historie

6 grunde til at Watergateskan­dalen blev afsløret

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul